неделя, 20 юни 2010 г.

Д-р Хъ Сяожун - Безсмъртната

Точно преди десет години по покана на Академия Ханлин в България пристигна 8-членна делегация от китайски специалисти по чигун, ръководена от тогавашния директор на Китайската държавна агенция за управление на чигун, г-н Хао Хуайму. Делегацията взе участие в Третата национална конференция по чигун в Родопите (юли, 2000 г.) и се срещна с курсисти на Академия Ханлин и приятели на чигун и бойните изкуства в София и Пловдив. 
   В делегацията бяха д-р Хъ Сяожун и д-р Ван Лимин. В София те се запознаха с известния писател и сатирик Радой Ралин, който остана изключително впечатлен от тях и предложи да се срещнат с журналисти  от вестник "Труд". 
   Тук ви прилагам статията за д-р Хъ във вестник "Труд", написана от Мариана Ризова:

Д-р Хъ Сяожун - Безсмъртната:
Подчинете телесната енергия на волята си

В Тайланд срещнах будистки монах, който е на 960 години, разказва д-р Хъ Сяожун.

Още в Китай, където търсела тайните на младостта и дълголетието, тя научила, че този човек е на 830 години. Но поправили грешката й, едва когато се срещнала с него.

Тайландският монах не обичал контактите с хората, нито пък разговорите с тях. Все пак се съгласил да размени няколко думи с известната китайска медичка д-р Хъ, за което тя е много благодарна.

Отшелникът живеел в отдалечено от селищата място, не се хранел с месо,цял живот пиелединствено вода. Не пушел. Всеки ден най-малко по 4 часа се занимавал със специална медитация, която съхранява и умножава енергията в човешкия организъм. Не само се чувствал, но и изглеждал изключително добре. Снимката на този дълголетник докторката пазела в дома си в Китай.

Според д-р Хъ медитацията е основната тайна за съхраняване на здравето и за постигане на дълголетие. Самата тя тренира изкуството да се лекува чрез набиране на енергия - чигун, още от малко дете. И е категорична, че се запазила физически именно поради придобитото умение за развива вътрешната си енергия. Как става това?

Трудно е, разбира се, да се обясни с няколко думи. Но лекарката твърди, че всеки би могъл да овладеетова изкуство. Стига да иска да го стори и да покаже постоянство.

И така, упражненията са два вида, които се съчетават - мисловни и физически. Сядате на един стол и се отпускате възможно най-много. Затваряте очите си. Вниматие, опитайте се да не мислите за нищо. Отначало си въобразявате, че това просто не е възможно. Нищо подобно! Пробвайте и ще почувствате, че изпадате в почти безтегловно състояние. Минута, пет. Ако издържите 10, толкова по-добре.

Ръцете ви трябва да са поставени на корема. А краката - най-добре е да са скръстени. Иначе казано - по турски.

Така се засилва кръвообращението в организма, обяснява д-р Хъ. И енергията във вас започва да се движи по своите вътрешни канали. Но ако позата ви измъчва - станете. Може и да ходите. Отпускате се по споменатия начин и тръгвате по една права линия. Напред, назад. Не мислете за нищо! Просто ходете. 5-10 минути. Всеки ден удължавайте маршрута си с няколко метра, нищо че го правите в стаята. Още по-добре е да бъдете на равно място навън, но не контактувайте с никого по време на упражнението, отдалечете сеот хората, шума, автомобилите. Затова е добре да се усамотявате на алея в парка или в двора на къщата си, ако имате такъв, рано сутрин. Преди още хорската глъч да е станала силна.

После бавно започвайте да вдигате ръцете си нагоре с ветрилообразно движение. Без да се допирате до тялото, старайте се уж да изтласквате въображаема материя от него. Направете това поне 20 пъти. Така ще съберете и енергия отвън. Всеки човек има възможност да набира енергия от природата, от растенията и слънцето.

Според д-р Хъ чрез балансиране на вътрешната енергия на пациента могат да се лекуват много болести, защото и най-тежките са на психическа основа. През кабинета й в Китай са минали стотици пациенти. Тя им е помогнала да се отърват от психическите заболявания, болезнен и сковаващ тялото артрит, високо кръвно налягане, бъбречни инфекции и др. Лекува в съчетание с билкови ароматни чайове.

Майката на лекарката бере билките в Китай. Тя живее до второто по големина езеро в Китай - Дунтинху, близо до гр. Юеян. Там растат стотици лековити растения и хората от района са изключително дълголетни. Причината е, че от поколения познават лековитите им качества, знаят кога да ги берат и как да ги съхраняват дълго.

Дядото на лекарката например сега е на 105 години и се чувства съвсем бодър. Семейството на д-р Хъ дори има специална фабрика за преработка на билки, в коятосе използват най-съвременни технологии за направата не само на чайове, но и на отвари за киснене на краката, за компреси и др.

Още едно важно нещо - прекаленото хранене е много вредно, напомня д-р Хъ. Тя самата твърди, че блидо 40 години почти нищо не е яла, поддържала се е само с чайове, някои плодове и упражнения. Незнае що етова хляб. Шоколад е хапнала само веднъж в Хонконг, не й харесал. Дори ориз избягва да яде китайската лекарка.

Но противно на всякакви очаквания тя не е болезнено слаба. Е, тлъстина по тялото й въобще не се забелязва, всичко е мускулатура и стегната тъкан. Това е така, защото организмът знае откъде да навакса всичко, което му е необходимо, за да бъде здрав и жизнен, каза д-р Хъ. Стига само да му бъде осигурен спокоен енергиен баланс. Тя дори показва мускулите на ръцете си - те са почти като на плувкиня.

Ако решите да сте здрави и дълголетни, забравете месото, солта и захарта, препоръчва д-р Хъ. Това зависи само от вас. В началото наистина е трудно, но човек може да свикне. Стига да поиска. И постепенно така да възпита организма си, че той да започне да поема необходимите соли и витамини от чайовете и плодовете, които му предлага".

* * *

Сподели във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар