Кудзу е важна билка в китайската медицина. Коренът на кудзу възстановява и укрепва функциите на стомаха, далака и панкреаса, създава телесни течности и лекува гастрит, диария, шум в ушите, високо кръвно, аритмия, висока температура, главоболие, виене на свят, диабет, алергия, уртикария, псориазис и още много други болестни състояния. Утолява жаждата, отпуска схванатия врат. В много азиатски страни като Китай, Япония, Корея и Виетнам коренът от кудзу се приготвя също и като храна и разхладителна напитка.
В планина Маошан расте най-качествения корен от кудзу. На китайски език кудзу е 葛根 "гъ гън" и носи името на известния даоски алхимик и чигунист Гъ Хун 葛洪. Той е живял дълги години в Маошан и често е ползвал тази лековита билка. Веднъж в близкия град Дзюжон настанала страшна епидемия, но Гъ Хун спасил живота на местните хора, като им дал да пият чай от кудзу. В благодарност жителите на Дзюжон кръстили билката "коренът на Гъ Хун" или за по-кратко "коренът на Гъ" (гъ гън 葛根).
Наскоро с приятели се разходихме по тази горска пътека в планината Маошан. Преди
повече от хиляда и петстотин години по нея е минавал и знаменитият Гъ
Хун...
Няма коментари:
Публикуване на коментар