сряда, 14 август 2019 г.

Мозъчен инсулт и китайска медицина


Откъс от новата книга 
"КЛАСИЧЕСКА КИТАЙСКА АКУПРЕСУРА 
ПРИ 80 БОЛЕСТИ"
изд. Ханлин, 2019


За поръчки:  
Ани Пешева
тел. 0899799638
hanlin_academy@yahoo.com

Повече информация за книгата вижте тук:
Класическа китайска акупресура при 80 болести
Как да се справим с гнева

МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ

Инсултът, още наричан “мозъчен удар”, представлява остро нарушение на кръвоснабдяването на мозъка.
Сигнали за инсулт може да бъдат такива симптоми като  дезориентиране, замайване, нарушена координация, залитане и дори падане, промени в говора и гълтането, необичайно внезапно главоболие, гадене, повръщане, нарушено съзнание, сънливост, внезапно изтръпване или безчувственост само на едната половина на тялото (лице, ръка, крак).
Д-р Бенжамен Ментешев и Атанас Шипков от Медицински център СпортМед дават следните важни стъпки, които трябва да се знаят от всички:

“За да проверите дали болният е получил инсулт, направете следното:
1. Накарайте болния да се усмихне - увисването на единия ъгъл на устата е симптом за инсулт;
2. Накарайте болния да изпъне и задържи напред двете си ръце - ако едната ръка се отпусне, това е симптом на инсулт;
3. Накарайте болния да си каже името - нарушеният говор или невъзможността да го направи е симптом на инсулт.
4. Незабавно уведомете тел. 112!
5. Следете съзнание, дишане, пулс”.
Това е най-важното, което трябва да се направи в случай на инсулт.
В последните години в интернет циркулира една китайска техника за бърза помощ при инсулт, а именно да се убодат с игла върховете на пръстите на ръцете и да се предизвика кръвопускане. Да, това е стара техника отпреди повече от хиляда години, от времето на династия Тан и се нарича “кръвопускане от 10-те точки сюан на пръстите十宣放血法. Тук е важно да се разясни, че този метод не бива да се прилага от хора, които не са добри специалисти по китайска медицина, защото може да бъде опасен и да предизвика влошаване на състоянието. Ако получилият инсулт страда от анемия, тежка загуба на кръв, обща слабост, недостиг на енергия, тогава кръвопускане от 10-те точки сюан или от каквито и да било други места на тялото е забранено. 


точките шъ сюан на върха на пръстите на ръцете
Ето един конкретен пример: американката G.C., практикуваща китайска медицина в САЩ, споделя, че при нея дошла пациентка на 70 г. възраст, която вече е прекарала 11 инсулта. Направила ѝ кръвопускане на 10-те точки сюан на пръстите, но вместо да се подобри, състоянието на пациентката се влошило мигновено. Главоболието се обострило още повече. Причината за това е, че по принцип при старите хора енергията и кръвта са слаби. В случая, вместо кръвопускане, подходящи методи са тонизиране на енергията и кръвта, укрепване на бъбреците и възстановяване на телесните течности.
При спешни случаи на инсулт някои специалисти по китайска медицина използват иглотерапия на скалпа по метода на проф. д-р Джу Минчин 朱明清. Д-р Джу е роден през 1940 г., учи в Шанхайския университет по китайска медицина и става известен с неговия метод по иглотерапия на скалпа при спешни случаи, инсулти и неврологични заболявания. Поставя игли на главата на пациента и като чудо след 10-20 минути настъпва подобрение - често прекаралите инсулт започват да се движат, да говорят и се смеят, да се възстановяват още от първия сеанс. Имало е период от практиката му в Китай, когато при него са идвали над 200 пациента с инсулт за един ден. Д-р Джу прилага иглотерапия още от първия ден на инсулта и казва: “колкото по-рано се направи иглотерапията, толкова по-добре”. Но дори и да са минали месеци и даже години, неговият метод дава резултат. По настоящем проф. Джу Минчин има клиника в Сан Диего, САЩ, където приема пациенти и води курсове за специалисти.  В Англия работи друг китайски експерт по иглотерапия на скалпа и лечение на инсулт - д-р Ван Тиендзюн (Wang Tianjun), който често е канен в английските болници да съдейства в лечението на слединсултни състояния.
Причините за инсулт може да са най-различни, но като цяло в китайската медицина се обобщават следните видове причини:
1. Недостиг на енергия и кръв;
2. Недостиг на енергия в долната част на тялото и излишък и застой на патогени в горната част на тялото;
3. Недостиг на Ин в бъбреците (поради прекомерен сексуален живот, силна преумора и неправилно хранене, което води до насъбиране на патогенна слуз и влага в далака, а тя с времето се превръща в патогенна горещина и изсушава Ин и телесните течности в тялото;
4. Дисбаланс между Ин  и Ян във вътрешните органи;
5. Други причини, които могат да доведат до инсулт са алкохола, преяждането, силния стрес, хроничната умора, нахлуването на патогенен вятър.
Всички това води до покачване на Ян енергия от сърцето и черния дроб нагоре към главата, като със себе си задвижват и покачват патогенна енергия и слуз.
Д-р Дзин е стар приятел от Пекин. Веднъж ми разказа как той самият получил инсулт: обичал всеки ден да тренира бързо ходене навън по улиците. Тренировките му продължавали по цели часове, а навън през лятото слънцето греело силно. Един ден след дълга тренировка, целият изпотен, се върнал у дома, пуснал климатика да охлажда стаята и неусетно задрямал на леглото. След около час се събудил и установил, че не може да си движи едната част на тялото - десният му крак и ръка били парализирани. Роднините му го закарали в болницата и било установено, че е получил инсулт. С помощта на китайската медицина се излекувал бързо: приемал билкови чайове, правил упражнения по чигун, прилагал си акупресура и иглотерапия. Но от този случай д-р Дзин си взел важна поука: крайните тренировки, излагането на силна горещина през лятото, силното изпотяване и последващото излагане на студен климатик у дома са вредни и може да доведат до инсулт.
В хилядолетната история на китайската медицина са описани множество примери за инсулт и начините за предпазване и лечение. Така например, медицинският наръчник “Вей шън бао дзин” от 13-ти век дава информация как да разпознаем сигналите за инсулт и как да се предотврати появата му като се използва моксотерапия: “ако продължително време ръцете и краката изтръпват или болят, мисълта и духът са нерадостни, значи е проблем на сърцето. Не питай дали е поради патогенен вятър или енергия, направо използвай мокса върху точките шън чюе (пъпа), гуан юан и дзу сан ли”.
Именитият лекар Ян Дзиджоу от династия Мин обяснява: “Един-два месеца преди да настъпи инсулта, та дори и три-четири месеца преди това, краката започват да изтръпват силно. Това е предвестник за инсулт. Подходящо е да се прави мокса върху точката дзу сан ли, а след това и да се киснат краката в топла вана с отвара от пресни корени от лук, мента и листа от праскова и върба. Особено по време на смяната на сезоните - пролет с лято и лято с есен, ето тогава използването на мокса върху двата  крака е чудодейно”. Ян Дзиджоу подчертава и значението на балансирания начин на живот, отбелязвайки, че ако храненето не е балансирано и човек се отдава на алкохол и прекомерен полов живот, накрая ще се стигне до инсулт”.
В китайската диагностика се обръща внимание и на цвета на езика и неговата форма: при прединсултно състояние езикът е предимно с тъмночервен, винен цвят, а по форма може да е изкривен на една страна. Тенът на лицето може да е или много блед (среща се най-вече при синдром на недостиг) или затъмнен, с тъмночервен цвят (предимно при синдром на излишък).
Прекалено честото прозяване може да е сигнал, че има нарушения в оросяването с кислород в мозъка. Обикновено се наблюдава 5-10 дни преди настъпването на инсулта. Това е най-характерно при исхемичен инсулт.
Според китайската медицина при по-леки случаи на инсулт се появяват дисфункции на меридианите, а при по-тежките - дисфункции на вътрешните органи.
По симптомите може да определим какъв тип синдром е причинил инсулта:
При синдром на излишък са характерни загуба на съзнанието, силно затворени ръце и устни, зачервено лице, тежко дишане, задържане на урина, запек, тъмно-жълт и сивкав налеп на езика.  

Лечение с акупресура при синдром на излишък:                  

- бай хуей
- жън джун
- фън лун
- тай чун
- юн чюан
- хъ гу
- дзя чъ

При проблеми с говора, онемяване и твърд език се прави акупресура на точката я мън.

При синдром на недостиг са характерни следните симптоми: затворени очи, отворена уста, блед език, незадържане на урина, лека парализа на крайниците.

Лечение с акупресура при синдром на недостиг:                 

- гуан юан
- джао хай

Подходящо е също да се прави мокса върху гуан юан.

В случай на парализа и полупарализа на крайниците вследствие на инсулт, основно се използват точките бай хуей и фън фу.

чю чъ
При парализа на ръцете:
- чю чъ
- вай гуан
- хъ гу

При парализа на краката:
- хуан тяо
- дзу сан ли
- ян лин чюан
- джао хай

Джао хай е от голяма полза при слединсултни състояния, свързани с краката, например полупарализа на краката.При полупарализа след инсулт е добре да се извършват по 40-50 потупвания на точките от меридиана на стомаха - започва се отгоре и постепенно по пътя на меридиана се потупват точките и в долната част на тялото.Няма коментари:

Публикуване на коментар