събота, 3 октомври 2009 г.

Празникът на голямата луна



Днес е Празникът на средната есен (наричан още "Празникът на голямата луна" и "Лунният фестивал" - джун чю дзие 中秋节), широко честван в Китай и страните от Източна Азия. Той отбелязва пълнолунието, което се пада най-близко до есенното равноденствие и винаги се пада на 15 лунен ден, 8 лунен месец.

Според китайските традиции, на този ден е най-голямата и пълна луна през годината. Обаче, това схващане се дължи на чистото и ясно небе през есента в Китай, когато влажните частици във въздуха на лятото вече са изчезнали и сега луната изглежда много ясна и ярка.

Тук можете да прочетете повече информация за Празника на средната есен в Китай /на английски/:
Mid-Autumn Festival

В други части на света, специално това пълнолуние е познато като "Жътварска луна" (Harvest moon).

Често жътварската луна изглежда по-голяма и ярка или по-цветна от останалите пълнолуния. Тези ефекти са свързани със сезонните наклони на Земята. По-топлия цвят на луната малко след изгрева се дължи на лунната светлината, която минава през по-голямо количество атмосферни частици в сравнение с положението, когато луната е отгоре, високо на небосклона.

Според метода чигун, тези 1-2 дни около Празника на средната есен, както и всички останали пълнолуния и новолуния през годината, както и дните на перигей и апогей на луната, се смятат за много важно време за медитация и качествено набиране на енергия от природата.



Ани Пешева

Няма коментари:

Публикуване на коментар