събота, 5 декември 2009 г.

Храненето през зиматаНе е случайно, че през есенно-зимния сезон винаги има бум на настинки, грипни и други вирусни епидемии. През студените зимни месеци енергията потъва в най-дълбоките недра на тялото - костите и най-вътрешните части на органите. За да можем да противостоим на външните атаки на вирусите и другите патогенни фактори, ни е нужна силна имунна система.

Според чигун и китайската медицина укрепването на имунната система на тялото се постига чрез набиране на чиста жизнена енергия посредством трениране на чигун, както и чрез храни и билки, които имат свойствата да подхранват и тонизират енергията и кръвта и да стимулират кръвообрaщението.

Може да се каже, че зимата е най-подходящото време за приемане на тоници и имуностимулатори. Такова общоукрепващо действие притежават най-вече корените и семената на растенията, в които са се кондензирали множество ценни хранителни съставки. В тази категория особено полезни са червено цвекло, целина, орехи и други ядки, корени от женшен, клинавиче, салвия (градински чай), плодчета от мерджан (лиций) и шизандра (китайски лимонник), подправки като куркума и сминдух.

От друга страна, с тониците не бива да се прекалява, защото те могат да предизвикат вътрешна горещина в организма. Хубаво е да се приемат умерено, в зависимост от индивидуалното състояние на човека. Защото ако усещаме вътрешна горещина, сухота в гърлото и устата, ако имаме грип или възпаления, тогава тониците не се използват, а се прилагат билки и храни, които оказват антивирусно, противовъзпалително и охлаждащо действие.

Според теорията за петте елемента, зимата съответства на елемента Вода. В човешкото тяло, този елемент е тясно свързан с бъбреците и пикочния мехур, които функции отговарят за поддържането на водния баланс в организма. Храните със солен вкус притежават пряка връзка с бъбреците, адреналните жлези и пикочния мехур и в умерено количество те регулират баланса на течностите в организма. Ако обаче прекаляваме със солта и солените храни, е възможно да се стигне до обратния ефект - претоварване на бъбреците. Съответно се появява задържане на течности в тялото, образуване на отоци, покачване на кръвното налягане, нарушаване дейността на сърцето и кръвоносната система. Ето защо, великият китайски лекар и чигунист Сун Съмяо от династия Тан пише: "През 73-те дни на зимата трябва да се намaлят солените храни и да се увеличат билките и храните с горчив вкус, за да се подхранва сърцето".

През зимния период енергията на бъбреците е в своята най-висока активност и те по-лесно от другите органи възстановяват своя баланс. Същевременно, функциите на сърцето (елемент Огън) могат да бъдат отслабени от нарастващата сила на бъбреците (Водата). C други думи, изобилието на Вода предизвиква отслабване на Огъня, защото според теорията за взаимовръзките и разрушаващия цикъл между елементите, Водата разрушава Огъня. Ето защо, през зимата са характерни сърдечна недостатъчност и отслабване на кръвообращението.

За да регулираме тези състояния, е важно да се стимулира сърдечно-съдовата система с горчиви храни. Те прочистват кръвта от лошия холестерол и токсичните вещества. Тъкмо сега, когато сърцето и кръвта се нуждаят от специални грижи за поддържане на функциите им през студените зимни месеци, са много подходящи топли отвари от корени от салвия, клинавиче, китайска ангелика (дан гуей, още позната като китайска пищялка), запарки и чайове от китайския плод лонган (драконово око), плодчета от мерджан, хинап и фурми, супи и каши от черен ориз, елда или овесени ядки. Червеното цвекло, целината, кайсията и кайсиевите ядки, фъстъците (с червената им външна ципа), прасковите, грейпфрутите, подправките куркума, розмарин и сминдух също укрепват сърцето и активизират потока на кръвта.

Всичките тези билки и храни са полезни и при хора с отслабнали или по-застарели организми, а също и за възстановяване след продължително боледуване, след операция, при слаба имунна защита и психични проблеми, неврастения и страхова невроза.

Сърцето и бъбреците трябва да са в хармонични отношения: нито водата на бъбреците да намали огъня на сърцето, нито пък огъня на сърцето да изсуши и изхаби телесните течности на бъбреците.


Ани Пешева
Академия Ханлин

Няма коментари:

Публикуване на коментар