понеделник, 13 септември 2010 г.

Тученицата - важна билка и храна

Подробна информация за тученицата
ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":
 

А ето и още информация за билката:
 
Тученицата , още позната като тлъстига, е много полезна билка. Използва се в китайската медицина от хилядолетия. На китайски се нарича ма чъ сиен 马齿苋.
В Китай се знае още като "билка на дълголетието".

Научно название: Portulaca oleracea
Енергия: студена (Ин)
Вкус: леко кисел
Влиза в меридианите на дебелото черво, черния дроб и далака.

Основни свойства:
- прочиства отровите
- прочиства патогенната горещина
- противовъзпалително действие
- регулира кръвообращението
- спира кръвоизливите
- премахва отоци в тялото
- стимулира уринирането
- смазва червата
- премахва паразити
- регулира обмяната на веществата



Лекува:
  • отравяния
  • възпаления
  • грип
  • висока температура 
  • зачервени очи, сухота в очите
  • кератомалация
  • нощна слепота
  • високо кръвно
  • остра екзема 
  • силикоза
  • коклюш (магарешка кашлица)
  • хепатит
  • диабет
  • аритмия
  • диария (включително и детска диария)
  • дизинтерия 
  • абцеси
  • цистит
  • простатит
  • апендицит
  • хемороиди 
  • левкорея
  • гъбична инфекция
  • отоци на половите органи
  • маточен кръвоизлив
  • кисти
  • тумори
  • затлъстяване
  • висок холестерол

Богата на витамин С, хлорофил и омега-3 мастни киселини.

Вкусна е на салата, а също и като пълнеж за пелмени, баници, чушки и т.н.

Не се съчетава с черен пипер.

Внимание: забранена по време на бременност! Може да предизвика контракции.

13 коментара:

  1. Да.
    Приготвя се на салата - може с домати, краставици и др.

    А може просто салата от тученица с оцет, зехтин, чесън и малко морска сол.

    Пробвай на баница и като пълнеж на пелмени и питки.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,

    открих страшен сайт в часът на мама има коментари по тази тема
    http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=32122

    Ани

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, а къде може да се открие тази билка?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, Анета! Да, това е добър сайт и има полезна информация.

    Мина, билката се намира навсякъде. Търси я през лятото по край пътищата. Ще я откриеш в София навсякъде - около блоковите пространства, в центъра, прокрадваща се от цепнатините на улиците, в дворовете. Много хора я смятат за бурен, а тя е такава прекрасна и лечебна билка! Много добре действа при децата - при възпаления може да се прави на отвара.

    Поздрави на всички,

    Ани

    ОтговорИзтриване
  5. много ми харесва тази нова за мен информация,защото без да зная като дете си правих баници с неяСега ме интересува мога ли за зимата да си я засея в апартамента в саксия ,а през лятото на лозето Има ли да се продават семена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иване, според някои сведения тученицата може да изтрае зимата, но моят опит от миналата зима показва, че не става. Затова съм си замразила известно количество и си правя салата.

      Семената на тученицата са много добри и запазват кълняемостта си дори след 40 години.

      Прави впечатление, че тученицата става много едра и тучна когато расте около домати.

      Изтриване
  6. Страдам от аритмия и наскоро попаднах на статия за тученицата.Вземам я на салата от около 2 седмици.Разбира се за такъв кратък период не мога да очаквам резултати ,но се надявам да има положителни такива след време.Който иска да я намери е достатъчно да отиде и в най близкото село.Всеки стопанин с радост ще го пусне в двора си да оплеви "ненужния бурен",и да, вирее добре в лехите с доматите,има го в изобилие сред чесъна,в лозето-навсякъде.Но Ани,аз искам да те попитам за така нашумялото напоследък годжи-бери.В България го внасят и е доста скъпо,а съпругата ми твърди ,че това растение се е ползвало у нас като жив плет и е било много разпространено преди.

    ОтговорИзтриване
  7. То това само дето рак и СПИН не лекува като гледам колко неща сте писали , че лекува. :D а да питам след като толкова е полезно тва растение защо аджеба хората не си го пасът по цял ден насело ами ми тичат по разни доктори да пилеят парите си по тях и по побърканите им струващи сумАти пари лекарства? Не може ли просто да си седят и да си пасат?
    Лично аз съм на село , ял съм от това БОЖЕСТВЕНО растение няколко пъти и да Ви кажа , честно не ме е накарало да се почувствам като супермен така че .... тя и люцерната се яде ама нали знаете само от кравите понеже те дават мляко ,а хората -НЕ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. вярно е и аз съм на абсолютното такова мнение !!!!

      Изтриване
  8. Благодаря на Ани П. за чудесната презентация на тлъстигата. При мен расте из целия двор, а където има или е имало домати - наистина - става особено едра и вкусна. За салата е чудесна - с краставици, с домати, също и като подправка за разни готвени ястия.
    Вкусът и е много приятен - свеж, сочен, ле-е-еко лугав и още по леко налютващ. Не бих казал накиселяващ. Консумират се само листата и цветните пъпки и най-най-тънките клончета от разклоненията, защото в по-дебелите стебла се образува малко по-твърда ципа около тях, и при дъвчене накрая в устата остава едно снопче ципа. Разбира се, че и то може да се гълта - така е полезно като фибри за лениви черва... въпрос на вкус и избор.
    Подправена само с олио, малко оцет и сол - и сама - тлъстигата е просто чудесна, особено за лятна свежа салата.
    Може да се стерилизира също както се стерилизират кисели краставички - саламурата е от оцет, сол и захар разтворени във вряла вода. Пълнят се буркани с листата и се заливат със саламурата докато е гореща. Затварят се бурканите и могат да се досварят за десетина минути от кипването на водата. Може и да не се стерилизират бурканите, ако има място за тях в хладилника - така тлъстигата остава най-близка до природната си форма. Не е необходимо да се наситнява допълнително за салата - много е крехка и има отличен вкус.
    Преди време (от наше село) е изнасяна в огромни количества за Швеция. Не са глупави шведите - знаят какво да ядат.
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, големи сте мърльовци бе хора! Жената ви е написала полезните свойства на тученицата, а вие/не всички но.../ веднага ще намерите да пишете глупости !! Лично китайка ми е казвала че имаме билка, която не ценим и която у тях се продава като зеленчук полезен за здравето.Хората на село не я пасат защото не знаят цената и.Нашата страна е богата на билки и полезни растения, но лечението с тях е по-продъжително от хапчетата химия, с които обичате да се тъпчете, мислейки че ще ви излекуват.

    ОтговорИзтриване
  10. Аз си хапвам тученицата набрана в снопче, добре измито с течаща вода, с хляб и сиренце или нещо друго ,но не я правя на салата и не чистя само листенцата, а си я хрупам направо със стъблата- има чудесен киселичък вкус - дори няма нужда от сол или оцет. Препоръчвам ви го. Гражданите са лишени от това удоволствие, но в селския двор освен коприва и лапад, тученицата допълва палитрата от полезни растения.Така че - да ви е сладко и здравословно !!

    ОтговорИзтриване