неделя, 3 октомври 2010 г.

Интересно за Джет Ли


   Джет Ли (Ли Лиендзие) е известен актьор и шампион по бойни изкуства, прочул се с филма Манастирът Шао Лин.
   Наскоро в едно китайско телевизионно предаване той сподели някои случки от живота си:
 • на 11 години тръгва да обикаля света с държавна група по бойни изкуства, за да представя Китай в чужбина. На шестнайсет вече е посетил над 40 държави. Това е изиграло огромна роля за неговия мироглед, да вижда явленията от всичките им страни, да развие цялостно мислене.
 • в началото на 70-те години Джет Ли посещава Белия дом за представяне на китайските бойни изкуства. Тогавашният американски президент Никсън му казал: „Толкова си талантлив! Би ли искал да станеш мой личен охранител” А Джет Ли отвърнал: „Аз съм охранител на 1 милиард китайци, не мога да бъда охрана само на един човек.” Заради тези му думи китайците го награждават. Нали знаете, тогава какви времена са били… Трябвало е стриктно да се спазват нарежданията „отгоре” как да се представят хората, когато са на официално посещение в чужбина. Не можеш да говориш каквото си искаш…
 • Когато е на 11-годишна възраст, в Хонконг го забелязва един режисьор. По това време тъкмо е починал Брус Ли и в Хонконг има голям бум на филмите за бойни изкуства. Режисьорът казва на Джет Ли: „Хайде, пораствай по-бързо, че те чакам да се снимаш в мой филм. Всяка следваща година този хонконгски режисьор се вижда с Джет Ли и го чака да порасне. И когато Джет Ли навършва 16 години и получава специална покана да се снима във филма в Хонконг, китайските бюрократи не го пускат да отиде.
 • В началото Джет Ли се снима в китайски филми, като заплатата му е 1 юан на ден, а по-късно става 3 юана на ден… Големите пари, разбира се, отиват в държавата.  Но след като през 1986 г. Джет Ли постига световна слава с филма „Манастира Шаолин”, вече получава покани от цял свят за участие във филми и изведнъж започва да взима премия от 3 милиона юана на филм, което е астрономическа сума по онова време.
  • През декември, 2004 г., когато е на почивка със семейството си в Тайланд, Джет Ли преживява голямото цунами в Югоизточна Азия. Приливната вълна отнася дъщеря му, но после други хора я спасяват. В това време той е в хотела заедно с още 200 души. Водата стига чак до главите на хората, но те взаимно си помагат и се спасяват. След това голямо премеждие, животът на Джет Ли се променя. Той се чувства сякаш започва нов живот. Преосмисля съдбата си и решава, че трябва да направи нещо за човечеството и за света. Основава голяма благотворителна фондация „Едно”.
          Според Джет Ли има три нива на разбиране на бойните изкуства:
  1.      в ръцете има сабя и в сърцето има сабя”. Човек се бие хем физически, хем с думи.
  2.      в ръцете няма сабя, но в сърцето има сабя”. Човек вече не се бие външно, но в душата си все още таи желание да се бие; чрез думите си наранява и обижда другите.
  3.      в ръцете няма сабя и в сърцето няма сабя”. Това е едно висше ниво, когато човек приема и разбира другите, това е състояние на у вей, т.е. всичко да се извършва естествено, според принципите на природата. 


  Сподели във Facebook

  2 коментара:

  1. VSEKI TRIABVA DA SE ZAMISLI,KOLKO E MALAK CHOVEKA PRED PRIRODATA.DJET LI MNOGO DOBRE E KLASIFITSIRAL V TRI NIVA RAZBIRANETO NA BOINITE IZKUSTVA,NO TOVA E MNOGO DOBRO OPREDELENIE I ZA SASTOIANIETO NA CHOVEKA V DNESHNO VREME SPORED MEN I VAV JIVOTA.

   ОтговорИзтриване