четвъртък, 6 януари 2011 г.

китайски дълголетник живял 256 години


Ли Чинюн е китайски лекар и майстор по чигун и пагуа, живял 256 години.  Роден е през 1677 г. и умира през 1933 г. на 256 годишна възраст. 

снимка на Ли Чинюн във вестник "Ню Йорк Таймс" от 1928 г.

    Роден е в провинция Съчуан. Той самият твърди, че е роден през 1736 г., но дори да е така, то пак си остава един от най-големите дълголетници в света  с неговите 197 години. Но през 1930 г. професор Ху Чунсиен от Съчуанския университет открива сред архивите на цинската династия актът за раждане на Ли Чинюн от 1677 г.

  Още от малък се научил да чете и пише. Когато станал на 10 години тръгнал из Китай, Тибет, Сиам и Манджурия да събира билки.  През първите 100 години от живота си събирал билки, а следващите 100 години продавал билки, събирани от други хора.

   Когато навършил 100 години (през 1777 г.) императорът от династия Цин го награждава за заслугите му в китайската медицина. Когато навършил 200 години станал университетски преподавател. По това време го посещават множество западни учени. 

  В живота си Ли Чинюн е имал общо 24 съпруги и над 180 деца, внуци и правнуци от 11 поколения. 

  Според д-р Ли съществуват три основни фактора за здраве и дълголетие:
1.      вегетарианска храна
2.      поддържане на вътрешен покой и радостно отношение към живота
3.      в продължение на много години редовно е пиел отвара от плодчета от мерджан (лиций)

  Когато станал на 130 години, се срещнал със стар отшелник в планината, който го научил на упражнения по па гуа и чигун. Ли Чинюн тренирал редовно и усърдно всеки ден.


  "За да живееш дълго", - обяснява Ли Чинюн -  "трябва да имаш спокойно сърце, да седиш като костенурка, да ходиш весело като гълъб и да спиш като куче!"

  След като чули новината за дълголетника Ли Чинюн, английски и френски учени започнали да изследват плодовете на мерджана и открили, че в тях се съдържа непознат досега тип витамин, който те нарекли витамин Х

 След проведените опити с животни е било доказано, че мерджанът има свойството да стимулира обновяването на клетките в черния дроб, да понижава вредния холестерол и нивото на кръвната захар.

  Учените са установили, че способността на плодовете на мерджана да „спират старостта и възвръщат младостта” се състои именно в това, че билката стимулира и регулира обмяната на веществата, укрепва функциите на мозъчните и нервните клетки, прочиства кръвта, премахва отровите и цялостно регулира функционирането на всички органи и системи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар