понеделник, 3 май 2021 г.

Великият Фан Джунйен - откъс от книгата "Пътуване из магичния Китай"

 откъс от новата книга на Ани Пешева 

"Пътуване из магичния Китай"

книга за Китай

* * *

Жителите на Суджоу от векове се застъпват за културата и ценят образованието.  Местните хора обичат да казват: „Ние в Суджоу имаме най-добрите управници от всички управници, най-добрите учени и образовани хора от всички други и най-добрите таланти от всички таланти“.


Фан Джунйен  范仲淹 (01.10.989 г. – 19.06.1052 г.) е  известен мислител, политик, военен стратег, писател и калиграф, а също и кмет на Суджоу по време на династия Сун. Това е човек с огромно сърце и дух, който през целия си живот е поставял общото над собствените интереси.

Фан Джунйен
В известният калиграфски текст „Записки от кулата Юеян“ Фан Джунйен пише:първо мисли за делата в държавата, а чак после се отдавай на радости[1]“. Някои специалисти превеждат този афоризъм така: „Първи мисли за проблемите в държавата и последен се радвай на всеобщата радост“. Всички в Китай знаят тези негови думи!

Друга известна негова мисъл е:ако не стана добър премиер, тогава ще стана добър лекар[2]“. Стремял се е всеотдайно да работи за хората. Ако не може да служи на императора и народа като премиер и да помага за благоденствието и развитието на всички, то ще го прави като стане добър лекар – ще лекува и ще се грижи за здравето на хората, ще прави всичко възможно да ги освободи от болести и страдания. И много интересно, през 1040 г. той действително станал премиер! По време на петте години от управлението му като премиер на Китай Фан Джунйен въвел нови закони, според които империята трябва да подпомага финансово всички императорски и частни училища в цялата страна. 

Според Фан Джунйен най-голямата тревога в една държава е недостигът на таланти и кадри. Затова образованието е от съществена важност. Всеки път когато бил назначаван на държавен пост в нов град, Фан Джунйен построявал училище. Преди да стане премиер, в продължение на над трийсет години той е управлявал различни градове. И една от първите му задачи след встъпване в длъжност винаги е била да основе местно училище.

Управлявал е Суджоу като кмет за кратко време, но е оставил огромно влияние след себе си. Той има две големи заслуги за града: първата е, че е регулирал и ремонтирал водните канали в Суджоу, а втората е, че е основал висше училище в града – Училището на префектура Суджоу 苏州府学.  Първоначално той мислел да си построи къща за собствено ползване. Близо до Храма на Конфуций видял едно широко празно място, а наоколо растели красиви високи дървета. Фан Джунйен много харесал това място и поканил специалист по фън шуей да го види и да си каже мнението. Такива били традициите в Китай – когато някой иска да си купи земя за жилище, първо се консултирал с майстор по фън шуей. И ето, че майсторът му казал:  „Това място е разположено на улицата на спящия дракон. В северната част на улицата, там където е пагодата „Бейсъ“ – това е опашката на дракона, а южния край на улицата е „главата на дракона“. Който живее в енергийното място „главата на дракона“, следващите му поколения непременно ще се радват на успешна кариера и щастлив живот“. Като чул това Фан Джунйен се усмихнал и отвърнал: „Такова ценно местоположение не бива да се използва за частни цели, а за благото на целия град и на всички“. И тогава той решил там да основе Училището на префектура Суджоу. Това се случило през 1035 г., преди повече от 900 години.

Не след дълго училището придобило широка известност. Имало над двеста класни стаи, изпитни зали, столови, общежития, а също и красива градина с езеро, беседки, павилиони и изящни скали. Преподавателите били най-добрите учени в страната.

Един от първите директори и учители бил самият Ху Юен, известен педагог и автор на няколко книги, включително и книга с научни обяснения към „Книгата на промените“ И Дзин. В зависимост от интересите и способностите на учениците училището имало паралелки с две направления: едната изучавала класическите книги по философия, конфуцианство, литература и др., а другата имала практическа професионална насоченост (математика, селско стопанство, водно строителство, природни науки и др.). Всички ученици трябвало да разбират основния принцип в образованието според Ху Юен:ясни знания, прилагани на практикамин ти да йон明体达用.  Това е истинският смисъл на учението, а не само да се учи сляпо класиката, да се зубрят факти и да се пишат излишни възхвали към древните мъдреци. Забележете, че този новаторски подход в образованието е даден преди девет века в Китай, но дори и сега има актуално значение.





[1] „Първо мисли за делата в държавата, а чак после се отдавай на радости“ 先天下之忧而忧 后天下之乐而乐

[2] Ако не стана добър премиер, тогава ще стана добър лекар”  пу вей лян сян, биен вей лян и 不为良相,便为良医

* * *  

"Пътуване из магичния Китай"

Цена: 22 лв.
Отпечатана на луксозна хартия и с над 40 цветни страници!

 
                 За поръчки:

                   тел. 0899799638    hanlin_academy@yahoo.com
                   Ани Пешева, изд. Ханлин 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова книга "ПЪТУВАНЕ ИЗ МАГИЧНИЯ КИТАЙ"

 билката Хотуния - откъс от книгата "Пътуване из магичния Китай"

3 коментара:

  1. Всеки ден посещавам този блог, признавам си, много се радвам да чета подобни, добре синтезирани материали.
    Поздрави и успехи!
    Травъл блог Pavel Biz

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Въпреки, че не се познаваме,бих желал да помоля за нещо лично. mirosster@gmail.com. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  3. Ковид-19 има тешка година, но со помош на понудата за заем на г-дин Педро успеав да поминам затоа што неговата понуда за заем од 2% навистина ми помогна многу и благодарен сум што можам да споделам овде дека г-дин Педро нуди заеми на 2 % стапка, исто така, тој може да финансира секаков вид на легитимен бизнис или да бара лична финансиска помош. Е-пошта: pedroloanss@gmail.com и Whats-App: +1- 8632310632

    ОтговорИзтриване