понеделник, 1 август 2022 г.

Осемте лека на Лю Дунбин

 Преди три месеца изнесох лекция за китайската медицина в Институт "Конфуций" ВТУ. Сърдечни благодарности на прекрасната Искра Мандова за топлото посрещане и перфектната организация! По време на лекцията разказах много неща, включително и за осемте лека на безсмъртния даос Лю Дунбин. Нека да ги споделя и тук с всички вас, защото наистина са много хубави!

ОСЕМТЕ ЛЕКА НА ЛЮ ДУНБИН

В даоската книга „Трактат на Патриарх Лю за кармата“
《吕祖三世因果经》пише, че безсмъртният Лю Дунбин казал на хората: „Огледах се по света и видях, че много хора страдат от различни болести. Трябва да се знае, че някои болести могат да бъдат лекувани с билки и акупунктура, докато други – не. Изхабяването на Ян енергията води до по-кратък живот и ако стигнете до това състояние, дори и най-добрият лекар не ще ви помогне!“ Тъй като Лю Дунбин съчувствал на всички живи същества, той предписал осем добри лека за лечение на труднолечими болести. Ето кои са те:

1. Почит към родителите и предците
(сяо)

Този лек притежава сладък вкус и затопляща енергия. Подхранва костния мозък, укрепва тялото и стимулира изначалната енергия. Подходящ е за тези, които имат късмет. Удължава живота.

2. Обич и уважение към братята и сестрите (ти)
Има сладък и солен вкус и затопляща енергия. Регулира кръвта и енергията, тонизира ума и регулира емоциите. Подходящ е за тези, които нямат хармонични отношения с братята и сестрите си. Може да изгаси разгорелия се огън в горната част на тялото и да възстанови Ин в долната част на тялото.

3. Вярност и честност 忠心 (джун син)
Притежава леко лютив и остър вкус. Освобождава блокажите в белите дробове и гърлото, утрепва духа, облекчава кашлицата и стимулира отделянето на храчките, създава телесни течности и улеснява потока на енергията. Лекува синдром на недостиг.

4. Човеколюбие и справедливост 仁义 (жън и)

Има сладък вкус и затопляща енергия. Притежава свойствата да разширява гърдите и улеснява потока на енергията, лекува синдром на недостиг, прочиства отровите и паразитите в корема, заздравява костите и ставите, създава телесни течности и удължава живота.  

5. Учение и четене на книги
读书 (ду шу)
Има сладък вкус и затопляща енергия. Отпушва блокажите в отворите на сърцето, лекува замайване. В случай на усещане за празен корем, е препоръчително да се приема рано. Може да премахне тъмната негативна енергия. Укрепва мозъка и улеснява мъдростта.

6. Домашно възпитание 家教 (дзя дзяо)

Притежава горчив и остър вкус и леко студена енергия. Ако се приема продължително време, ще има дълготраен аромат, който помага за изкарване на патогенния вятър и външните болестни влияния, отрови и вируси. Стимулира проходимостта на кръвта в крайниците, регулира дишането, прави цялото лице румено и сияйно.

7. Правене на добрини
积善 (дзи шан)
Има сладък вкус и затопляща Ян енергия. Притежава свойството да разширява средната част на тялото (т.е. да е свободно и широко на гърдите и душата), а също може да направи връзка с духовете от висшия свят. Подходящ е за всички възрасти, няма противопоказания. Води до дълголетие, заздравява костите и ставите, укрепва тялото и стимулира изначалната енергия.

8. Осъзнаване и приемане на съдбата и принципите на природата
知命 (джъ мин)
Притежава лек вкус. Има свойството да успокоява сърцето, премахва сухотата, разсейва раздразнителността и тревогите, регулира емоциите. Оказва добър ефект при безсъние причинено от патогенна горещина поради недостиг на Ин. Успокоява душата и стабилизира духа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар