четвъртък, 23 април 2009 г.

Годината на земния вол



Основните характеристики на всяка година се определят от цикличните знаци, които в китайската астрология се наричат “небесни стволове” и “земни клонки”. Те представляват различни космически компоненти. Стволовете са общо 10 на брой (5 елемента по два типа характеристики Ин или Ян = 10 ствола), а клонките са 12 и обозначават 12-те зодии, които също представляват различни комбинации на Ин и Ян и петте елемента.

Всяка година, месец, ден и час се характеризират с определени цикли на “стволовете” и “клонките”. Така при сучетаването им се получават различни характеристики и космически влияния върху природата на Земята и в Космоса.

Новата 2009 година е с циклични знаци дзи чоу (ствол дзи и клонка чоу). Стволът дзи е с елемент Земя (жълт цвят) и Ин-енергия, което символизира плодородна земя и красива градина. Клонката на годината – чоу – също е елемент Земя и Ин-енергия и представлява зодиакалния знак вол. Ето защо се казва, че това е годината на земния вол (жълтия вол).

Както виждаме, тази година съдържа два пъти от елемента Земя (хем в ствола, хем в клонката). В китайската астрология това се нарича „Земя седи върху Земя”. Земята носи стабилност и центрираност, повече баланс и спокойствие.

Що се отнася до зодиакалния знак на вола, всички знаем колко важно и добро животно е то и колко помага за орането на земята. По характер волът е добряга, много спокоен, чаровен, дружелюбен, методичен, работлив, консервативен, умерен, постоянен, съзерцателен и медитативен. Такива са и качествата, които ще определят 2009 година. Ако 2008 година изискваше от нас да имаме бързи реакции, да бъдем по-адаптивни към мнoгoто промени и да развиваме интуйция и гъвкав подход към нещата, то сега през 2009 година волът ни учи да бъдем по-стабилни и постоянни, по-търпеливи, издържливи и балансирани.

За да се направят точни предвиждания за отделните зодии от китайската астрология, е нужно да се знае не само годината, но също и месеца, деня и часа на раждане. Най-важна характеристика дава стволът на деня на раждане, който показва какъв е елементът на личността. Той служи за отправна точка за изчисляване на всички взаимовръзки на знаците в хороскопа и определя какви са звездите и енергийните състояния в съдбата на човека. Съответно в различните цикли се появяват различни звезди и нови взаимовръзки и отношения в живота начовека.

Според теорията на Петте цикъла и шестте климатични енергии в китайската астрология и медицина, 2009 година ще бъде период на „недостиг на елемента земя”. Очаква се първото полугодие да е по-ветровито и студено. Пролетта ще дойде късно. Второто полугодие ще е влажно. Щом при климатичните условия елементът земя е слаб и недостатъчен, това ще предизвика възвръщане на силата на елемента дърво. Дървото съответствува на черния дроб и жлъчката и затова може да се очакват дисфункции на тези два органа, както и проблеми с далака и стомаха. Очаква се повишение на грипните епидемии и заразните заболявания, тенденция към храносмилателни проблеми, ревматизъм, виене на свят, кожни болести, диария, мускулна атрофия, болести на черния дроб и жлъчката.

За да се адаптираме най-добре към характеристиките на тази година, нашият съвет е да се прави по-често мисловното упражнение по чигун (чигун медитация). Също така е подходящо да се засили организма чрез взимане на храни и билки, които укрепват стомаха и далака, премахват патоженната влага и прочистват отровите и вирусите: корен от клинавиче (Astragalus Membraneous, китайско название: хуан чи), листа от пелин, китайска гъба фулин (Poria Cocos), куркума на прах (като подправка), корен от джинджифил (най-добре като подправка), отвара от градински чай (салвия), чай от цвят от нокът (Lonicera Japonica, китайско название: дзин ин хуа), листа и семена от живовляк, корен и стръкове от глухарче, листа от овчарска торбичка.

През годините хората създават нови и нови определения, за да изразят, че нещо е много хубаво. Например, в българския език преди време казвахме, че нещо е „супер”, „жестоко”, а сега казваме, че е „яко”. И в китайския език съществува подобна мода на изразите. В момента в Китай най-често използваното прилагателно от този вид е „волско” („ню”): „Тази рокля е много волска!”, „мнoгo волска песен!”, „най-волският режисьор в Китай” и т.н.

Пожелавам ви една наистина много „волска” година – изпълнена с хармония, здраве, позитивна енергия, мъдрост, толерантност и издигане за всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар