вторник, 28 април 2009 г.

Свински грип и китайска астрология

Сегашната епидемия от свински грип може да се обясни чрез методите на китайската астрология.

Според теорията за 5-те периода и 6-те енергии, годината на Земния Вол (2009) се характеризира с повече влажно и студено време.

Първото полугодие е предимно ветровито и влажно, докато второто полугодие се очаква да бъде сравнително по-студено от обикновено.

Годината се разделя на 6 енергийни климатични периода, като във всяка от тях доминира определен елемент в „основната енергия” и „гостуващата енергия” (това е свързано с 24-те слънчеви сезона в китайския календар):

Период 1: 21 януари – 21 март – Дърво (основна чи) + Дърво (гостуваща чи)

Период 2: 21 март – 21 май – Огън (основна чи) + Огън (гостуваща чи)

Период 3: 21 май – 23 юли – Огън (основна чи) + Земя (гостуваща чи)

Период 4: 23 юли – 23 септември – Земя (основна чи) + Огън (гостуваща чи)

Период 5: 23 септември – 23 ноември – Метал (основна чи) + Метал (гостуваща чи)

Период 6: 23 ноември – 21 януари (2010) – Вода (основна чи) + Вода (гостуваща чи)

Като цяло, гостуващата чи-енергия е разпределена много добре и отговаря на сезоните през 2009 г. Това води до нормални прояви на климата през годината.

С настъпването на пролетното равноденствие, обаче, когато започва период 2, елемента Огън доминира в климата прекалено силно. В този период (21 март – 21 май) Огънят е хем в основната енергия, хем в гостуващата енергия. Тук двата Огъня се стимулират и подклаждат и в резултат предизвикват „Голям Огън”.

Огънят, доминиращ в период 2, се съчетава с излишъка на влага, характерен за първото полугодие. Ето защо, през период 2 тази година лесно се развиват фебрилни болести, възпаления и епидемии.

Причината за епидемията на свински грип се състои в патогенната влага и горещина във времето, която нахлува в организма. Това води до натрупване на мътна и нечиста енергия (джуо чи) в тялото, при която вирусите бързо се разпространяват.

Основен метод за лечение: билки и храни, които премахват влагата и горещината. Например: цвят от нокът (Lonicera Japonica, дзин ин хуа), корен от исатис (бан лан гън), стръкове и корени от глухарче, зелена соя, соеви кълнове, китайски оризов оцет.

Ани Пешева
Академия Ханлин

Няма коментари:

Публикуване на коментар