понеделник, 22 юни 2009 г.

Хранене и здраве през лятото

В сезона на лятото топлата янска енергия е най-силна. Това е сезонът на максимална активност в природата, когато растенията узряват и има изобилие от плодове и зеленчуци.

Според принципите на чигун-терапията и китайската медицина, сърцето е вътрешният орган, който съответства на лятото. Тогава сърдечната дейност се активизира повече и изпитва нужда от храни и билки, които благоприятстват сърдечно-съдовата система. Такива са доматите, червеното цвекло, китайските фурми (жожоба), черешите, вишните, прасковите, джанките, глогът, градинският чай (салвия), мерджанът и др.

От друга страна, през лятото е важно добре да поддържаме функциите на белите дробове. В китайската медицина наричат белите дробове "нежен орган", който трябва да се овлажнява и да се пази от летните горещини. Дебелото черво е пряко свързано с функциите на белите дробове. Затова, ако белите дробове не са наред, то също страда. През летния сезон е нужно да прочиствате горещината от белите дробове и да се пазите от развиване на бронхити и пневмонии, като често пиете зелен чай, запарки от мента, лимон, бял равнец и други овлажняващи билки. Зелето, соята, гъбите, лукът, чесънът, тученицата, динята, бананите и пъпешите също оказват благоприятно действие върху белите дробове.

По време на лятото не е желателно да се консумират тежки и мазни храни, които са трудни за смилане. Яжте по-малко месо, яйца и мляко. Дайте предпочитание на по-леките начини на готвене, при които се използва вода, такива като варенето и задушаването. Също така не трябва да се прекалява с пиенето на много студени течности, за да си нямате проблеми с храносмилането и бъбреците.

В големите жеги е полезно да се използват най-вече храни с охлаждащ ефект и богати на вода. За предпочитане са храните с лек или кисел вкус - гъбите, бобовите растения, оризът, лещата, соята, патладжаните, доматите, краставиците, тиквичките, водораслите. Те създават течности в тялото, прочистват горещината и укрепват храносмилането. Подходящо е да се ядат повече салати и леки зеленчукови супи за утоляване на жаждата и регулиране на водния баланс в тялото. В салатите е подходящо да се слага чесън и оцет (може и лимон) за стимулиране на апетита, подобряване на храносмилането, прочистване на токсините и за предпазване от инфекции, паразити и вредни бактерии в червата.

Същевременно, това не означава непременно да се храните предимно със студени ястия и салати, но също така означава да употребявате подправки със остър, лют вкус и затоплящи свойства. Такива са например червеният и черният пипер, лютите чушки и джинджифилът. Те предизвикват изпотяване, чрез което изкарват вътрешната горещина навън и по този начин водят до охлаждане на тялото. Не случайно в Китай има поговорка: "През зимата яж ряпа, а през лятото - джинджифил". Разбира се, тези затоплящи подправки не трябва да се използват прекомерно, иначе ще доведат до обратния ефект - насъбиране на още повече горещина и сухота в тялото.

Всъщност, за да откриете точно какъв метод на хранене е подходящ за вас, първо трябва да знаете какво е вашето вътрешно състояние: дали се чувствате повече In или сте повече Ян. При наличие на повече Ян в организма, признаците са чувство на горещина в тялото, зачервено лице, болки в очите, втрисане, висока температура, мътна урина. А когато Ин е в повече, признаците са зиморничавост, усещане на студ, студени крайници, блед тен на лицето, бистра урина. Ако сте ински тип, използвайте затоплящи и тонизиращи храни. В случай, че сте янски тип, по-добре да взимате предимно охлаждащи (ински) храни и билки: краставици, тиквички, соево сирене (тоуфу) и соеви кълнове, тученица, живовляк, зелен чай, мента, маточина, диня, пъпеши, банани.


Ани Пешева

Няма коментари:

Публикуване на коментар