петък, 12 февруари 2010 г.

10 съвета за бременността1. Според китайската медицина лимоните са много подходящи по време на бременност. На изток е широко известно, че лимоните предпазват от аборт и успокояват фетуса. Може да си приготвите напитка с лимон: една бутилка минерална вода (1.5 л) с един прясно изцеден лимонов сок + малко морска сол (1/4 ч.л.). Предпазва от настинки, грип и инфекции, кашлица, болно гърло и т.н.

2. Хранете се колкото се може по-разнообразно - с различни плодове и зеленчуци.

3. Повечето билки са забранени по време на бремеността.

4. Забранени са такива храни като сурова риба (например под формата на суши), необработени яйца (рохки яйца) и непреработени млечни продукти (например сирена като Камембер, Бри, Моцарела и др.). Ако посещавате китайски ресторанти, предупреждавайте готвачите/сервитьорите, че не искате да слагат в ястията ви подправката вейдзин (мононатриев глутамат MSG), защото тя не е полезна по време на бременността. Освен това, избягвайте и гъби "черни ушички" (черни китайски гъби) и "бели ушички" (бели китайски гъби тремела). Не бива да се ядат и бамбукови стръкчета.

5. Зелен чай не се пие по време на бременност. Въпреки, че е много полезен, зеленият чай извлича фолиевата киселина от организма, а тя е много важна за развитието на фетуса. Затова по-добре не пийте зелен чай или ако много го обичате, може 1-2 пъти на месец. Същото се отнася за черния чай, кафето, кока колата и други газирани напитки.

6. Не пийте студена вода, особено с лед или взета директно от хладилника. Най-добре е да е леко затоплена. Гледайте да пиете достатъчно количество вода, за да се избегне дехидратацията. Организмът се нуждае от повече течности през бременността.

7. Избягвайте дълги разговори по мобилния телефон, защото това вреди на развитието на бебето.

8. Не ползвайте ароматни пръчици, парфюми и ароматни масла по време на бременността. Чела съм в китайски източници разни истории от древността как завистливите жени подарявали ароматни пръчици, например с тамян, за да предизвикат спонтанен аборт у бременните. Ето защо трябва да сте по-внимателни с ароматите и парфюмите. По-добре без тях, особено в първите няколко месеца на бременността.

9. Акупресура и иглотерапия са забранени по време на бременност. Масаж може, но да се прави съвсем леко, повърхностно и внимателно. Точков масаж не се прилага. Някои от енергийните точки по меридианите са забранени в различни месеци от бременността. За повече информация вижте книгата на Ван Циенцюн "36 точки за здраве".

10. Психически гледайте да сте максимално спокойни и в добро разположение на духа. Това е едно от най-важните неща. Спокойствието е стабилност и помага за правилното развитие на бебето. Нормално е от време на време да се появяват различни емоции, но се стремете бързо да си възвръщате хармонията. Най-важното е винаги да сте спокойни и щастливи.

Лека и щастлива бременност!


Няма коментари:

Публикуване на коментар