събота, 20 юни 2009 г.

Приключения в Удан




Планина Удан е една от петте свещени планини в даоизма. Разпростира се на 800 км, на границата на три провинции – Хубей, Хънан и Шанси.

Това е едно от най-духовните и силно енергийни места в Китай.

В Удан има 72 даоски храма, 39 моста, 36 женски манастира и 12 павильона. Най-старите здания са на повече от 1300 години, от времето на династия Тан. Тук са построени над 20 000 стаи за даоси.

Немалко известни даоси са тренирали в Удан. През 1291 г. даосът Лю Даомин написва книгата „Пълни биографии на безсмъртните от благословените места на планина Удан”. В нея пише за 21 безсмъртни от Удан. Лю Дунбин, един от осемте безсмъртни в даоизма, също е живял тук известно време. А един китайски император се е отдал на култивиране в Удан в продължение на цели 40 години! Според преданията, известният даос Джан Санфън прекарва дълго в Удан и основава тайдзичюан.

Император Джу Ли от династия Мин издава декрет относно планина Удан, в който пише:

Всички даоси в Удан трябва да проявяват щастлив дух и безкрайна хармония. Всеки даос, който не се култивира добре и извършва лоши деяния, пречещи на развитието на другите, трябва да бъде изгонен от планината.”

Дзъсяо фуди” – енергийното място при Храма на виолетовите облаци в Удан

Даосите от древността са описали 72 енергийни места, наричани още „щастливи места” (фу ди)福地. Едно от тях се намира именно в Удан, в Храма на виолетовите облаци.


С групата, организирана от Академия Ханлин, отидохме в Удан на 4 май 2008 г. Със специално автобусче се придвижихме към по-високата част на планината. По пътя в автобусчето срещнахме една жена – даос. Тя тъкмо се връщаше в Удан, заедно с брат си, който е будистки монах. Двамата са от едно семейство, но изповядват различни религии. Това обаче не им пречи да се уважават и разбират.

От древността до сега в Китай между религиите има взаимно уважение и хармония. Затова в китайския език съществува и специален израз – „Трите религии се обединяват в едно” (сан дзяо хъ и).

Тази мила жена показа познания и уважение относно християнството, като сподели с нас: „Всички духовни учения имат за цел усъвършенстването на хората. Ето, и в Библията се говори за божествената любов и за братската обич”.

В това време брат й се включи в разговора: „Конфуций е казал: всички хора по света са мои братя” (съ хай джъ ней, дзие сюн ди).

Въпреки, че с тази жена разговаряхме едва за около 20 минути, но в това кратко време тя ни обясни доста интересни неща. Така например, според нея ние бяхме уцелили много добър ден, когато въздухът в планината е изпълнен с чисти росни капчици. Д-р Ван Циенцюн ги обясни като вид аерони, носители на изключително чиста енергия. Попадайки върху кожата на тялото и вдишвайки тези фини капчици, човек усеща невъобразима свежест, чистота и енергия.





Гъстотата на тези росни капчици създават усещането за мъгла. Но това не беше мъгла. Жената ни обясни, че такава чиста планинска роса има свойството не само да зарежда с енергия, но същевременно и да изчиства от мръсната енергия в градовете, полепнала по хората.

Макар че енергийната роса пречи на туристите изцяло да се възхитят на планинските пейзажи, видими при ясно време, все пак нашата група получи един рядък дар от Природата – обливане с истинска и чиста енергия (джън чи) 真气.



Жената-даос ни покани да посетим мястото, където тя обитава, недалече от Храма на виолетовите облаци. Повечето туристи не го знаят и го подминават, а то е много силноенергийно и свято. Там, в една пещера медитира 90-годишен даос, а наблизо е мястото, където преди векове Джан Санфън е тренирал пагуа.

Планинска пътека в Удан естествено ни отведе и до Залата на Лао Дзъ. Там всички рецитирахме на китайски език „Дао Дъ Дзин” („Книга за Пътя и неговия Морал”). В мига след като приключихме, се разнесе силен грохот от гръм. Даосите веднага казаха: „Брей, какво чудно явление! Лао Дзъ ви отговаря и ви се радва!”.

В Храма на Виолетовите облаци даоси ни показаха техните умения по вътрешните стилове на ушу (ней дзя чюан), характерни за Удан. После се насладихме на даоски вегетариански ястия в столовата.

Част от групата ни откри 2-3 зони на мощна енергия, бликаща от земята или концентри-рана около каменни плочи, върху които даосите правят медитация.


Какво е това?! Фотоапаратът е уловил безброй кръгчета - орбиси в една от залите в Храма на виолетовите облаци. Дали това са невидими прашинки или са вид сгъстена енергия?! При някои от снимките орбисите са още по-сгъстени и имат вид на светещи кълба от енергия.

4 коментара:

  1. Със сигурност това е още едно вълшебно място!
    Много полезен блог, Ани! Браво! В най-скоро време ще опитам рецептите в него и потърся определени продукти. Аз самата водя кулинарен блог.

    ОтговорИзтриване
  2. Пълни биографии на безсмъртните от благословените места на планина Удан”. В нея пише за 21 безсмъртни от Удан. откъде може да се закупи то зи сборник или изтегли .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и се извинявам за късния отговор!
      Относно "Пълни биографии на безсмъртните от благословените места на планина Удан” - този текст го има само на китайски език, няма го в интернет доколкото ми е известно.

      Изтриване