сряда, 21 декември 2011 г.

Зимното слънцестоене и енергията   На 22 декември е зимното слънцестоене в северното полукълбо. Слънцето се намира на 270 градуса на еклиптиката. В миналото в Китай зимното слънцестоене е бил официален празник и ден на Новата година. Специалистите по китайска астрология и метафизика са извършвали важни прогнози именно в деня на зимното слънцестоене.

   Дните около зимното слънцестоене се характеризират с много силна позитивна енергия в Природата. Това е изключително подходящо време за набиране на енергия от Природата, важен период за повече медитация и релаксация. Дори и в състояние на бодърстване, не само по време на медитация, може да се усети как потокът на жизнената енергия и кръвта са много по-интензивни.

   През дните около зимното слънцестоене настъпва важен поврат в енергиите в Природата - янската енергия започва да се увеличава (и дните - също), докато Ин енергията бавно започва да намалява (и същевременно нощите стават по-кратки). Бавно и почти незабележимо топлината в Природата и в човешкото тяло се увеличава от по-дълбоките места по посока към повърхността.

   До известна степен всички тези процеси са свързани и с лунния месец на Плъха (дзъ), в който се намираме сега. Месецът на Плъха съответства на хексаграма 24 "Фу" според "Книгата на промените" И Дзин:
     Лао Дзъ казва, че "Завръщането е движението на Дао". Хексаграмата Фу означава "Завръщане" и се състои от 1 Ян линия и 5 Ин линии. Миналият месец (хай, месецът на Прасето) се състоеше изцяло от Ин - 6 пъти Ин, докато сега настъпва нов цикъл на завръщане на Ян, когато първите лъчи на янската енергия започват да се показват. В системата чигун това се нарича "и ян чу" 一阳出 (“появата на първото Ян”). Ето защо сега се смята за изключително полезно време за култивиране на енергията и нови начинания. 
В древен Китай 10-ти слънчев месец  от китайския календар е бил наричан "месецът Кун", т.е. който представлява хексаграмата Кун 坤卦, състояща се от 6 прекъснати линии Ин. Също е бил назоваван "месецът на Ин енергията" 阴月 и "тъмна зима" 玄冬 . В сравнение, 11-ти слънчев месец, през който се пада Зимното Слънцестоене, е бил наричан "месецът на завръщането" 复月, "нов Ян" 新阳 и "завръщането на Ян" 阳复

  Сега чигун медитацията е особено качествена, по-бързо и лесно се навлиза в дълбоките нива на подсъзнанието. Даосите, будистите и практикуващите чигун отдават голямо значение на медитацията по време на зимното слънцестоене и използват този период за по-интензивно и качествено култивиране.

   По време на 24-те слънчеви сезони в китайския календар енергията се концентрира в различни енергийни точки (гуан 关) на малката небесна орбита 小周天.

  Сега, през 15-те дни на слънчевия сезон "ЗИМНО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ" енергията се концентрира в точката хуей ин в областтта на перинеума, както и в долния дантиен. Енергията започва да се активизира особено в задния среден меридиан ду май (Янския меридиан) на малката небесна орбита. Същевременно потокът на енергията може да се усеща много по-силно и бързо в цялото тяло.
                                                                              

  Дните около зимното слънцестоене са изключителон важни за практикуване на чигун медитация, по време на която се осъществява "взаимодействие между Водата и Огъня". Тук Водата представлява бъбреците в тялото, а Огъня - сърцето.
   В "Книгата на промените" И Дзин 63-та хексаграма ("След завършване") още се нарича "взаимодействие между Водата и Огъня" 水火既濟 (шуей хуо дзи дзи). Тя описва процеса на образуване на нова чиста енергия чрез практикуването на чигун.


   Тук триграмата Вода (Кан 坎) е отгоре, а триграмата Огън (Ли 离) е отдолу. По принцип посоката на движение на Водата е надолу, а Огънят се движи нагоре. Но при тази хексаграма условията са такива, че Водата е отгоре, за да подхрани и балансира сърцето, а Огънят е отдолу, за да затопли бъбреците и да стимулира Ян-енергията в точката мин мън ("вратата на живота"). По този начин се осъществява добро взаимодействие между енергиите на сърцето и бъбреците.
Известният китайски учен и изследовател на "Книгата на промените" Кон Инда от династия Тан коментира, че тази хексаграма ни показва процеса на готвенето на ястие. "Пиенето и храната са постигнати чрез нея".  Това е свързано с вътрешната алхимия -  естествен процес на образуване и трансформиране на енергията по време на чигун медитацията.


Честито зимно слънцестоене на всички!

2 коментара:

  1. Невероятно! Благодаря ти много за тази публикация!Имах незабравимо преживяване на сън, което ме подтикна да търся множество отговри. Ти ми даде още едно парченце от пъзъла-важна информация, в смисъл информация, която мога да интерпретирам според изпитаното. Весели празници, Ани!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, Светле! Пожелавам ти една прекрасна 2012!

    ОтговорИзтриване