четвъртък, 4 юни 2009 г.

Градът на осемте триграми

"Градът на осемте триграми" 八卦城 се намира в Текеси, Синдзян (Уйгурският автономен район в северозападната част на Китай). Изцяло е построен на принципите на фъншуей и книгата на промените "И Дзин".


Според някои учени строежът на града е започнал преди около 800 години, когато известният даоски монах Чю Чудзи се среща с Чингиз Хан. Градът е реновиран през 1939 г. Слави се като "най-големият град на осемте триграми в света" и дори е вписан в книгата на рекордите "Гинес".






В центъра на града е парка "Ин и Ян". Има 8 основни улици, които разделят осемте посоки на осемте триграми. Разбира се, тези улици носят имената на осемте триграми.



В града има четири околовръстни пътища – кръгове. В рамките на първия кръг има 8 улици; във втория кръг - 16 улици; в третия кръг - 32 улици; в четвъртия кръг - 64 улици. Това не е случайно: всички изчисления са съобразени с принципите на книгата не промените "И Дзин".



В града на осемте триграми не съществуват светофари. Просто няма нужда от тях. Независимо в каква посока поемете, вие ще стигнете вашата цел лесно, защото улиците са тясно свързани по уникален начин.





Можете да видите Града на осемте триграми в Google Earth - 43° 13' 5.62" N 81° 49' 56.91" E


Ето още снимки:











2 коментара:

  1. Много красиво и логично! Браво, Ани, пак ни даде интересна информация.

    ОтговорИзтриване
  2. В Българския календар годината Куче в цикъл Дърво се повтаря след 120-сет години - след 60-сет е КучКА. Това е свързано с корекциите на календара.
    http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

    ОтговорИзтриване