латинско название: Lycium chinensis, Lycium barbarum L.
названия на руски език: дереза, лиций, лициум
названия на английски език: wolfberry, lycium, matrimony vine fruit, gou qi zi, desert thorn, squawberry.
Най-подробна информация за мерджана
ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":
ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":
Ето още информация за билката:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaYszR3f_kqc-kVhM8eBs0W8WVi_Jc08twlF_I4mdiDqFmXKmDtWM8p0e3Hcs6caCsjYIpLZ6fVnmZqAlVw5K9W0-Q3knn927oNTrdjnNAvI2t1epu1SCGE46ci-SjfCJmgpZARoCoz1s/s400/wolfberry2.jpg)
Мерджанът, известен още като лиций, е дългогодишен храст с малки червени плодове и жълти бъбрековидни семенца. Плодовете му са най-ценената част в медицината, въпреки че цялото растение е лечебно. Храстът е с много здрави корени и може да вирее по няколкостотин години, като издържа на всякакви тепмературни условия и няма предпочитания към климата и почвата. Среща се и из България в населените места и по планините до 1200 м надморска височина.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNeafH9XfL_vVuMD_dCWoMk4HwmNxecR2u14V6CX6CVsJ6uJjTfAfxJS_JyjT8ZxAl1Ilzi7_CLm7gopoFDt7NdkzkVdMADwMyotuUdRlDXkDiFCq0oR4_QvhRYV8jiGexKNmBswAf8l0/s400/wolfberry+flower.jpg)
Лечебните свойства на билката са познати в Китай от хилядолетия. Древната медицинска книга "Трактат за билките и техните свойства" ("Яо син лун") отделя специално внимание на мерджана, и пише, че плодовете му "възвръщат запасите на телесните течности, успокояват духа, освежават и проясняват тена на кожата и укрепват очите". В друга класическа китайска книга "Билки и хранолечение" ("Шъ ляо бън цао") се казва, че мерджанът "укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие." Поетът Лю Юйси от династия Тан (618-907) възхвалява чудните ефекти на билката в поема за мерджана. В нея пише, че дори водата от кладенец в близост до растението може да помогне на хората да постигнат дълголетие.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1vTsn-cIqdMTwNyNRVhFkQuURhOJJg75YRKc62Dg1dZXKalz5CSSiucVCVjlSPbi0qzGG23UNhCrDS-EXjJlM0Ra9Ol0RRWtAkjsXdkdQ99JZHAZI09cn_QItUPT3T4r-3F8TQVa13Fw/s400/wolfberry1.jpg)
Един от най-известните лекари и фитотерапевти в историята на Китай, Ли Шъджън, в знаменития си труд "Основи на Фармакопедията" ("Бън цао Ган му") от 1578 г. споменава, че жителите на село Нанчю имат навика да ядат плодове от мерджан и почти всички са дълголетници.
Всъщност, мерджанът допринася не само за дълголетие, но често е свързван и с красотата. В миналото девойките от знатните фамилии са пиели чай от мерджан, за да изглеждат по-млади и по-красиви. Мъжете пък са използвали мерджана за засилване на половите сили. Не случайно в Китай има поговорка: "Който отива на командировка далеч от къщи, да не взима мерджан със себе си."
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBOSkShMJxOUKCoZZyZKrBQBCONggaU92fMkzOCORjcGiFAP9OiVNwYsw7ynYupjgqExXqSA7zW3A4id6JJH6y-mZa51N8F5DUPQqgxmU2jyBnqBLQckE1xAumnysPkJQSXR8hxf5HDE0/s400/wolfberry4.jpg)
Плодовете на мерджана са богати на различни полезни съставки, между които 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 вида мастни киселини, провитамин А (колкото в морковите), витамин С (колкото в портокалите), витамин В (особено богат на ниацин и бетаин), полизахариди и др.
Мерджанът се продава в китайските магазини и в някои аптеки. В сушена форма прилича на стафиди с червен цвят. Използва се често като храна в китайската кухня, като се прибавя към най-различни видове задушени, пържени и печени ястия от зеленчуци, месо, морски продукти, към супи, каши, чайове, отвари, сладки и др. Около 10-15 плодчета от мерджан се измиват и се готвят заедно с другите храни. Може да се консумират и направо като стафиди. Прекаленото му използване (повече от една шепа на ден) може да предизвика разстройство или силна горещина в тялото.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh527fkvUoTudXEKr00zxqUpzNZHC173gzLM5zg2Z2KXjK70haBH-OoZs7JDeBrVpkvZD8UZa91rY9K7nF8rAP3aglpgNlly08JHR4FvijZEgCA2k5CiiD6xiGhP36pyvNxNv3OmocCkxo/s400/wolfberry5.jpg)
Плодовете на мерджана притежават топла янска енергия и сладък вкус и влизат в меридианите на черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове. Според китайската медицина и хранолечение, мерджанът е тоник за кръвта и енергията и лекува следните болести и състояния:
- недостиг на енергия и кръв
- слабо зрение и очни заболявания
- умора, отпадналост
- главоболие
- високо кръвно налягане
- диабет
- висок холестерол в кръвта
- шум в ушите
- неврастения
- хроничен хепатит
- анемия
- безсъние
- слаба имунна система
- бъбречна недостатъчност
- импотентност, полово безсилие
- фригидност, стерилитет
- сперматорея
- остеопороза
- атеросклероза
- болки в кръста и коленете
- ракови болести
- преждевременно остаряване
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIibuRhkIOIArdYlpc9FQVtumWR7N9Pu7Qd5m2q55dKi8bY9co15V1Eb9Vz9bDybdWyiXHvUtY7oFHsKcWDJAOifsQ1Ndhljy_1GQehQDDg0EBXv-oBiTMQF73-U4k9ngX80HGk0Nb2K0/s400/wolfberry3.jpg)
През последните години много китайски и западни учени съобщават, че мерджанът има свойствата да укрепва имунната система на организма, да се справя с преумората, подобрява зрението, укрепва черния дроб, понижава кръвната захар, регулира кръвното налягане, предпазва и лекува туморни образувания, регулира твърдия алкохол в жлъчката.
Лабораторните изследвания показват, че мерджанът увеличава белите кръвни телца в организма, презпазва клетките от остаряване, способства саморегулиращите функции на ДНА и помага на остарелите и болните клетки да се трансформират и по този начин да се възстанови нормалното здраво състояние на клетките.
Японски учени са доказали, че полизахаридите в мерджана спират растежа на раковите клетки и съдържат вещества, които предпазват клетките от мутация. Съдържанието на полизахариди в мерджана варира между 7 и 13%, а общото съдържание на захар - между 22 и 42%.
Мерджанът значително помага при рак на черния дроб. Това е така, защото полизахаридите в мерджана имат способността да понижават окисляванетно на мазните вещества в клетките на черния дроб. Неслучайно китайските лекари казват, че мерджанът е най-доброто лекарство за тонизиране на бъбреците и черния дроб.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9Lmi31gABopfSg9MiHyjn0BqQ7T9N6tI_FtHBEzSI9LZVz-l_0Gqs6vu_FQF1obIwJcyzwdkleRzbrSxdVwylok1vD2tirO4nVHzHR1gOQa3zcJWi-GIznfqT4buAUbZOx1PydzCxddA/s400/wolfberry+juice.jpg)
Още информация за мерджана вижте тук:
Още за билката мерджан (лиций)
Китайски дълголетник живял 256 години
Ани Пешева
Академия Ханлин
Благодаря за информацията. Беше ми полезна.
ОтговорИзтриванеИнтересува ме как се разсажда и отглежда? Благодаря
ОтговорИзтриванеВ САЩ се продава като goji и една от популярните нови звезди в последните години :-). Това, което ми се видя странно в книгата ти е, че го описваш като срещащо се дори в междублоковото пространство в България. А аз нямам спомен да съм го виждал изобщо. Имаше едни други червен, доста по-топчести плодчета, които ядехме. Заради което после ядехме и бой :-). Но наистина никъде не съм ги виждал - диви или в градска среда.
ОтговорИзтриванеНе може да не си го виждал... Но аз винаги от малка съм си мислила, че е отровно хаха
ОтговорИзтриванеНе може да не си го виждал... Но аз винаги от малка съм си мислила, че е отровно хаха
ОтговорИзтриванеНе може да не си го виждал... Но аз винаги от малка съм си мислила, че е отровно хаха
ОтговорИзтриване