вторник, 1 декември 2009 г.

МЕРДЖАН - билката на дълголетието - ЛИЦИЙ, ГОДЖИ БЕРИ

други имена: лиций, лициум, гоу чи дзъ, императорски плодчета, годжи бери

латинско название: Lycium chinensis, Lycium barbarum L.

названия на руски език: дереза, лиций, лициум

названия на английски език
: wolfberry, lycium, matrimony vine fruit, gou qi zi, desert thorn, squawberry.

Най-подробна информация за мерджана
ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":


Ето още информация за билката:Мерджанът, известен още като лиций, е дългогодишен храст с малки червени плодове и жълти бъбрековидни семенца. Плодовете му са най-ценената част в медицината, въпреки че цялото растение е лечебно. Храстът е с много здрави корени и може да вирее по няколкостотин години, като издържа на всякакви тепмературни условия и няма предпочитания към климата и почвата. Среща се и из България в населените места и по планините до 1200 м надморска височина.Лечебните свойства на билката са познати в Китай от хилядолетия. Древната медицинска книга "Трактат за билките и техните свойства" ("Яо син лун") отделя специално внимание на мерджана, и пише, че плодовете му "възвръщат запасите на телесните течности, успокояват духа, освежават и проясняват тена на кожата и укрепват очите". В друга класическа китайска книга "Билки и хранолечение" ("Шъ ляо бън цао") се казва, че мерджанът "укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие." Поетът Лю Юйси от династия Тан (618-907) възхвалява чудните ефекти на билката в поема за мерджана. В нея пише, че дори водата от кладенец в близост до растението може да помогне на хората да постигнат дълголетие.Един от най-известните лекари и фитотерапевти в историята на Китай, Ли Шъджън, в знаменития си труд "Основи на Фармакопедията" ("Бън цао Ган му") от 1578 г. споменава, че жителите на село Нанчю имат навика да ядат плодове от мерджан и почти всички са дълголетници.

Всъщност, мерджанът допринася не само за дълголетие, но често е свързван и с красотата. В миналото девойките от знатните фамилии са пиели чай от мерджан, за да изглеждат по-млади и по-красиви. Мъжете пък са използвали мерджана за засилване на половите сили. Не случайно в Китай има поговорка: "Който отива на командировка далеч от къщи, да не взима мерджан със себе си."Плодовете на мерджана са богати на различни полезни съставки, между които 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 вида мастни киселини, провитамин А (колкото в морковите), витамин С (колкото в портокалите), витамин В (особено богат на ниацин и бетаин), полизахариди и др.

Мерджанът се продава в китайските магазини и в някои аптеки. В сушена форма прилича на стафиди с червен цвят. Използва се често като храна в китайската кухня, като се прибавя към най-различни видове задушени, пържени и печени ястия от зеленчуци, месо, морски продукти, към супи, каши, чайове, отвари, сладки и др. Около 10-15 плодчета от мерджан се измиват и се готвят заедно с другите храни. Може да се консумират и направо като стафиди. Прекаленото му използване (повече от една шепа на ден) може да предизвика разстройство или силна горещина в тялото.Плодовете на мерджана притежават топла янска енергия и сладък вкус и влизат в меридианите на черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове. Според китайската медицина и хранолечение, мерджанът е тоник за кръвта и енергията и лекува следните болести и състояния:

- недостиг на енергия и кръв
- слабо зрение и очни заболявания
- умора, отпадналост
- главоболие
- високо кръвно налягане
- диабет
- висок холестерол в кръвта
- шум в ушите
- неврастения
- хроничен хепатит
- анемия
- безсъние
- слаба имунна система
- бъбречна недостатъчност
- импотентност, полово безсилие
- фригидност, стерилитет
- сперматорея
- остеопороза
- атеросклероза
- болки в кръста и коленете
- ракови болести
- преждевременно остаряване
През последните години много китайски и западни учени съобщават, че мерджанът има свойствата да укрепва имунната система на организма, да се справя с преумората, подобрява зрението, укрепва черния дроб, понижава кръвната захар, регулира кръвното налягане, предпазва и лекува туморни образувания, регулира твърдия алкохол в жлъчката.

Лабораторните изследвания показват, че мерджанът увеличава белите кръвни телца в организма, презпазва клетките от остаряване, способства саморегулиращите функции на ДНА и помага на остарелите и болните клетки да се трансформират и по този начин да се възстанови нормалното здраво състояние на клетките.

Японски учени са доказали, че полизахаридите в мерджана спират растежа на раковите клетки и съдържат вещества, които предпазват клетките от мутация. Съдържанието на полизахариди в мерджана варира между 7 и 13%, а общото съдържание на захар - между 22 и 42%.

Мерджанът значително помага при рак на черния дроб. Това е така, защото полизахаридите в мерджана имат способността да понижават окисляванетно на мазните вещества в клетките на черния дроб. Неслучайно китайските лекари казват, че мерджанът е най-доброто лекарство за тонизиране на бъбреците и черния дроб.

Освен сушен, в Китай продават мерджана още и под формата на сок, вино, ракия, оцет и др.

Още информация за мерджана вижте тук:
Още за билката мерджан (лиций)
Китайски дълголетник живял 256 години

Ани Пешева
Академия Ханлин

6 коментара:

 1. Благодаря за информацията. Беше ми полезна.

  ОтговорИзтриване
 2. Интересува ме как се разсажда и отглежда? Благодаря

  ОтговорИзтриване
 3. В САЩ се продава като goji и една от популярните нови звезди в последните години :-). Това, което ми се видя странно в книгата ти е, че го описваш като срещащо се дори в междублоковото пространство в България. А аз нямам спомен да съм го виждал изобщо. Имаше едни други червен, доста по-топчести плодчета, които ядехме. Заради което после ядехме и бой :-). Но наистина никъде не съм ги виждал - диви или в градска среда.

  ОтговорИзтриване
 4. Не може да не си го виждал... Но аз винаги от малка съм си мислила, че е отровно хаха

  ОтговорИзтриване
 5. Не може да не си го виждал... Но аз винаги от малка съм си мислила, че е отровно хаха

  ОтговорИзтриване
 6. Не може да не си го виждал... Но аз винаги от малка съм си мислила, че е отровно хаха

  ОтговорИзтриване