неделя, 9 януари 2011 г.

Още за билката годжи бери

Най-подробна информация за мерджана (годжи бери) ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":

А ето и още за билката:

  В последните години мерджанът стана доста популярен в България. Известен е още като лиций, а някъде го продават и като "годжи бери" (леко изкривена транскрипция на китайското "гоу чи дзъ").

  По време на семинара по чигун в Рибарица една приятелка ми донесе пресни плодчета от мерджан, които набрала пред блока си в София.

  Мерджанът е многогодишен храст от семейство Картофови (Solanaceae)

   В България мерджан се среща на много места до 1200 м надморска височина. В София съм го виждала в междублоковите пространства. 

 Всяка пролет когато косят тревата и подкастрят дърветата в София, служителите на местните общини режат храстите на мерджана, явно мислейки, че е бурен. Веднъж им обясних, че това е ценно лечебно растение, но въпреки това те пак си продължиха да режат... За моя радост, един месец след това израснаха нови клонки на мерджана. Упорито растение е това, с много силни корени!

 Спомням си една курсистка ми разказа, че в Украйна в градината й растял много мерджан и там го смятали за бурен. Много пъти се опивала да го изтръгне, но безуспешно. Толкова силни и дълбоки били корените му.  

  Мерджанът може да вирее по няколкостотин години. Няма предпочитания към климат и почва. Издържа дълго време на суша. Eто защо едно от английските названия на мерджана е desert thorn - "пустинен трън".


Козите, кравите, елените, зайците, птиците и много други животни също обичат да си хапват от мерджана - не само плодовете, но и листата.



 В пустинята в Кувейт камилите се хранят с мерджан от сорта Lycium shawii.








   В Китай мерджанът има много названия. Ето как го наричат още:

宁夏枸杞   нин ся гоу чи - "мерджан от провинция Нинся" (най-доброто качество!)
贡果    гун гуо - "плодът - висш дар"
甜菜子   тиен цай дзъ - "сладко ястие"
狗奶子   гоу най дзъ - "кучешко мляко"
地骨子   ди гу дзъ - "земни кости"
血杞子    сюе чи дзъ - "кръвна билка"
仙人仗子   сиен жън джан дзъ - "битката на светеца"
却老子   чюе лао дзъ - "плод за отхвърляне на старостта"
天精子    тиен дзин дзъ - "небесна есенция"
地仙子    ди сиен дзъ - "земен светец"
石寿树子  шъ шоу шу дзъ - "каменно дърво на дълголетието"
 明目子   мин му дзъ - "плод за проясняване на зрението"


 През 1983 г. китайското министерство на здравеопазването включва мерджана (лиция) като лечебна храна.

В супермаркетите в Китай продават сок от мерджан (лиций)

5 коментара:

  1. Здравей, благодарности за подробната информация. И как се spell-ва с китайски йероглифи гоу чи дзъ?

    ОтговорИзтриване
  2. got it :)
    gou qi zi (fruit) 枸杞子
    di gu pi (bark of the plant) 地骨皮
    gou qi ye (leaves of the plant) 枸 杞葉

    ОтговорИзтриване
  3. Какво количество сух плод и сок трябва да се консумират на ден, за да имат лечебен ефект?

    ОтговорИзтриване
  4. Привет!

    Любо, виждам, че сам си се оправил с китайската транскрипция!

    Agenatural, по 12-15 сушени плодчета на ден е достатъчно. Ако се прекали, ще се стигне до диария.
    Най-добър лечебен ефект ще има ако плодчетата се накиснат в малко гореща вода или се запарят на чай. Така най-пълноценно ще се извлекат лечебните съставки. Ако се ядат направо сушени - също може, но тук ние говорим за тънкостите в усвояването на билката. Ако ги киснете, не изхвърляйте водата, ами я изпийте.

    ОтговорИзтриване
  5. Отворена ли е за посещения/лекции академията Ханлин?
    Ето още нещо около темата:
    http://neozen888.wordpress.com/tag/fo-ti-root/
    http://www.itmonline.org/arts/hoshouwu.htm

    ОтговорИзтриване