петък, 11 февруари 2011 г.

24-те сезона и болестите

Според изследвания на китайски учени 24-те сезона в китайския слънчев календар имат тясна връзка с появата на различни болести.

 
От 4 февруари до 20 април (сезоните Начало на пролетта, Валене на дъжд, Пробуждане на насекомите, Пролетно равноденствие и Ясно и светло време) е период на интензивен растеж в природата и на най-силно отделяне на хормони. Циркулацията на кръв във организма е по-засилена. Това води до лесна поява на хемороиди, кръвоизливи, менструални смущения, алергия, уртикария и кожни проблеми, избухливост, истерия, маниакални състояния и други психически болести.

От 21 април до 6 юли (сезоните Дъжд за плодородие, Начало на лятото, Малко изобилие, Пълна сеитба и Лятно слънцестоене) лесно се проявяват невралгии, болести на стомаха и синдроми на патогенна влага, вятър и горещина.

От 7 юли до 6 септември (сезоните Малка горещина, Голяма горещина, Начало на есента, Край на горещината) са характерни болести на храносмилателната система, вертиго, виене на свят.

От 7 септември до 21 декември (сезоните Бяла роса, Есенно равноденствие, Студена роса, Падане на сланата, Начало на зимата, Малък сняг и Голям сняг) най-уязвима е дихателната система. Лесно се стига до ринит, синузит, фарингит, тонсилит, астма, бронхит и пневмония.

От 22 декември до 4 февруари (сезоните Зимно слънцестоене, Малък студ и Голям студ) се увеличават случаите на сърбежи по кожата, инфаркт и мозъчен кръвоизлив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар