неделя, 20 ноември 2011 г.

Елда за здраве




Интересното при елдата е, че едновременно има три важни свойства: прочиства, регулира и тонизира.
Съдържа 18 вида аминокиселини. Богата е на калций, желязо, цинк, магнезий, селен и др. В елдата има и голямо количество лутин – съставка, която играе важна роля в организма. Тя укрепва кръвоносните съдове, стимулира обновяването на здравите клетки в организма, понижава кръвното, холестерола и кръвната захар, стимулира кръвообращението.  Елдата е особено подходяща храна при лечение на сърдечно-съдови болести.
В  китайските магазини се продават спагети от елда. 

Съществува и горчива елда (Fagopyrum tartaricum).  Този вид елда има свойството да регулира кръвната захар, понижава холестерола, подобрява кръвообращението в мозъка и сърцето.  Наричат я „хранителна суровина на 21 век”. Горчивата елда е изключително богата на белтъчини.  В сравнение с обикновената сладка елда, в горчивата елда белтъчините са с 61% повече. Тъй като е горчива на вкус, за да бъде по-приятна за ядене, в Китай я продават на прах, смесена с други зърнени култури, или я продават на хапчета като хранителна добавка. 
Горчивата елда е позната като "татарска елда". Притежава горчив вкус и неутрална енергия. Изостря слуха и прояснява зрението, стимулира духа и енергията, премахва твърди образувания, спира кръвоизлива, укрепва далака и улеснява храносмилането, подхранва Ин и създава телесни течности, стимулира уринирането, премахва отровите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар