Интересното при
елдата е, че едновременно има три важни
свойства: прочиства, регулира и тонизира.
Съдържа 18 вида аминокиселини. Богата е на калций, желязо,
цинк, магнезий, селен и др. В елдата има и голямо количество лутин – съставка,
която играе важна роля в организма. Тя укрепва кръвоносните съдове, стимулира
обновяването на здравите клетки в организма, понижава кръвното, холестерола и кръвната захар, стимулира кръвообращението. Елдата е особено подходяща храна при лечение
на сърдечно-съдови болести.
В китайските
магазини се продават спагети от елда.
Съществува и горчива
елда (Fagopyrum tartaricum). Този вид елда има свойството да регулира
кръвната захар, понижава холестерола, подобрява кръвообращението в мозъка и
сърцето. Наричат я „хранителна суровина
на 21 век”. Горчивата елда е изключително богата на белтъчини. В сравнение с обикновената сладка елда, в
горчивата елда белтъчините са с 61% повече. Тъй като е горчива на вкус, за да
бъде по-приятна за ядене, в Китай я продават на прах, смесена с други зърнени
култури, или я продават на хапчета като хранителна добавка.
Горчивата елда е позната като "татарска елда". Притежава
горчив вкус и неутрална енергия. Изостря слуха и прояснява зрението, стимулира
духа и енергията, премахва твърди образувания, спира кръвоизлива, укрепва
далака и улеснява храносмилането, подхранва Ин и създава телесни течности,
стимулира уринирането, премахва отровите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар