четвъртък, 26 януари 2012 г.

Годината на водния дракон


  Ето какво откриваме в древните китайски трактати за годината на водния дракон, която идва веднъж на всеки 60 години:

   Това е година на излишък на Дърво. Дървото е символ на пролетта. През пролетта имаме растеж, процъфтяване, активизиране, възраждане, прогрес в природата и в обществото. Това отговаря и за 2012 г. През тази година се очаква буен растеж, ранно раззеленяване, много насекоми – ранно събуждане, много се размножават животните. Добре виреят праскови, ориз, круши. Дървото също така означава и вятър. Това е година с повече ветрове.

    При хората енергията на черния дроб и жлъчката е много силна и активна. Децата бързо израстват. Това е подходяща година за нови начинания, напредък, прогрес.   Силни и активни са функциите на стомаха и далака, панкреаса, активизира се енергията на кръвта, обмяната на веществата става по-бърза. Не трябва да се пие много алкохол, защото тази година има тенденция към дисфункции на черния дроб; болести, предизвикани от излишък на Ян енергия в далака; нахлуване на патогенен вятър в организма – болест на Паркинсон, тремори, инсулт, високо кръвно, виене на свят, артрит, ревматизъм. А хората, които имат горните болести в годините на излишък на Дърво трябва да внимават особено на пролет и през лятото. Характерна е появата на болести на очите – вирусен конюнктивит, отоци, зачервени очи и др. Болести на стомаха и далака. Дървото изсмуква силата на Земята и затова често се наблюдават болки в корема, диария, подуване, ревматизъм.

Родените в години на Ян Вода (ствол ЖЪН), каквато е 2012 г., имат напредничаво и гъвкаво мислене, и стремеж към спокойствие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар