сряда, 14 август 2019 г.

Как да се справим с гнева


Откъс от новата книга 
"КЛАСИЧЕСКА КИТАЙСКА АКУПРЕСУРА 
ПРИ 80 БОЛЕСТИ"
изд. Ханлин, 2019


За поръчки:  
Ани Пешева
тел. 0899799638
hanlin_academy@yahoo.com

Повече информация за книгата вижте тук:
Класическа китайска акупресура при 80 болести





ГНЯВ

Черният дроб и жлъчката са свързани с емоциите гняв и недоволство. Ядовете, гневът, неудовлетвореността от живота карат енергията по меридианен път да се покачва нагоре към главата. Стига се до запушване на патогенна горещина, която се трансформира във вътрешен огън. Човек се “възпламенява”, избухва и започва да говори напрегнато, да бълва тежки и неприятни думи, обиди, да крещи и ругае. Така се нарушава хармонията в организма. Цялото помещение се изпълва с напрежение и негативна енергия.
Как да реагираме при такива ситуации? Първо, трябва да пренастроим мисленето и вътрешната си нагласата към нещата в живота. Никога да не позволяваме негативните мисли да ни завладяват. Всичко е въпрос на една мисъл разстояние. Основното тук е в каква посока ще тръгне да се развива мисълта ни. Ако позволим на мисълта да следва и анализира ситуациите, които ни карат да се чувстваме недоволни и засегнати, тогава неусетно даваме път на негативните мисли и напрежението да блокират някои енергийни точки и зони в тялото. Емоционалните блокажи водят до енергийни и физически блокажи. Ето как се стига до проблеми, свързани с черния дроб и жлъчката. Тези два органа са най-уязвимите към гняв и недоволство.
Какъв тогава ще е лекът, който ще ни помогне да преодолеем тези негативни емоции и мисли? Отговорът е благодарност и спокойствие. Когато осъзнаем колко жизнено важно за нас е спокойствието, тогава ние ще се стремим към него и ще забравим за гнева и недоволството. Защо да се гневим и ядосваме, щом за нас най-ценно е спокойствието!? Всичко зависи най-вече от самите нас.
Поддържането на спокойствие е признак за мъдрост. Облагородяването и култивирането на емоциите и мислите водят до добро здраве. Мислите и изказването на благодарност са от съществено значение за поддържане на вътрешна хармония. Вместо да проявим гняв, по-добре да си кажем: “Благодаря ти, че ме изпитваш вътрешно как ще реагирам при тази ситуация! Аз обаче ще запазя спокойствието си!”.  
"Спокойно сърце"
син дзин
Калиграфия от д-р  Сюе Имин от планината Удан
Знаменитият даос и лекар Джан Бодуан пише: “Когато сърцето е в покой, тогава духът е цялостен. Когато духът е цялостен, тогава се проявява и развива неговият вътрешен потенциал и възможности за развитие”.



Лечение с акупресура:

- хъ гу
- лао гун
- фън чъ
- тай чун

хъ гу
Точката хъ гу има свойството да освобождава емоциите. Тя се прилага при различни емоционални проблеми, стрес и тревожни състояния. 
Точката лао гун помага при преумора - както физическа, така и психическа умора. За хората, които често се чувстват напрегнати и лесно се гневят, лао гун ще им помогне. 


Точката фън чъ също освобождава емоционалното напрежение. Тя е често използвана точка при гняв и вътрешно напрежение. Помага на човек бързо да се успокои. 

Точката тай чун е пожарогасител на прекалените емоции. Това е мястото, където чрез стимулиране само за няколко минути може да се регулира потока на енергията в целия канал на черния дроб -  до каква степен да се пусне енергия нагоре, как да се прочисти патогенната горещина и как да се прибере чистата енергия в черния дроб без да се изхабява.  


тай чун


Релаксиране на мускулите на шията и гърба:

Още преди векове китайските лекари са установили, че при гняв се стига до покачване на патогенна енергия в горната част на тялото. Това води до блокиране на енергийните точки и схващане на мускулите най-вече в  зоната на лицето, шията и гърба. Този факт се потвърждава и от съвременната клинична психология. Както посочва доц. Иван Бардов, преподавател по психология в Софийския университет и автор на множество книги, “установено е, че при гняв се напрягат мускулите на шията и гърба. Ето защо се използват различни техники за овладяване на гнева и релаксация на напрегнатите мускули.
Една от техниките се нарича прогресивна релаксация на мускулите: мускулите на лицето, шията и гърба се напрягат за 10 секунди, след което се отпускат. Упражнението се повтаря няколко пъти. В случай на болка, мускулите се отпускат веднага. Същото упражнение може да се изпълни за цялото тяло, като се започва от мускулите на главата и се стигне до тези на петите”.
Друга техника представлява точковия масаж на шията и гърба. Често използвани точки са фън чъ и да джуей. И двете имат свойството да освобождават напрежението и потока на енергията, което влияе благотворно и върху състоянието на мускулите. Достатъчно е точките да се натискат в продължение на 1-2 минути, за да има ефект.


Лечение с поезия:

В китайската литература има не малко стихотворения на тема безсмислието от гнева. Често се получава игра на думи. На китайски език чи е “енергия”, а “гняв”, “ядосвам се” на китайски буквално се превежда “покачвам енергия” 生气 шън чи. Когато човек се гневи, той образува патогенна енергия, която се покачва към главата.   
Стиховете за гнева на китайски език звучат много хубаво и ритмично. Ето един от тях:

Жън дзя чи уо, уо пу чи.          人家气我,我不气。
                Уо фоу чи шъ джун та дзи.    我否气时,中他计。
                Яо шъ чи съ мей жън ти.    要是气死没人替。
                Сян сян хай шъ бие шън чи!    想想还是别生气。

А ето и превода на български:

Когато другите ме дразнят,
Аз не се ядосвам - ама никак!
Ако им се хвана на приказките,
само дето ще ги зарадвам.
А ако умра от яд?
Мисля, мисля и си викам:
Ооо, никакви ядове! Никакви ядове!


Лечение с разходки из природата:

Разходките из природата са полезни за всички хора и всички състояния и дисхармонии.
Гневът показва дисбаланс в меридиана на черния дроб. А едно от свойствата на черния дроб според китайската медицина е да разпространява потока на енергията в тялото. За да се извършва това е нужно меридианът в черния дроб да е проходим, “да диша свободно”, да усеща вътрешен простор и свобода. А това се постига най-добре сред природата - в парка, гората, покрай езерото, когато човек е в планината или близо до вода. Тази нужда на черният дроб се усеща най-силно на пролет. Ето защо в Китай, а също и в Япония, съществува стара традиция в ранна пролет да се правят пролетни излети и пикници “та чин” 踏青.Всички излизат да се любуват на цъфналите дървета и цветя, да се люлеят на люлки (дори и старите хора!), да пускат хвърчила, да катерят планините. Всичко това е от полза за освобождаване на енергията в черния дроб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар