неделя, 26 април 2020 г.

Периодът "Дъжд за плодородие" 19 април - 5 май





Остават още девет дни до започването на "Начало на лятото" според китайския календар, когато времето вече трябва да се установи като по-топло. Сегашният 15-дневен слънчев период се нарича "Дъжд за плодородие" Гу юй 穀雨 (буквално: "дъжд за зърната"). Има голяма мъдрост в това название. Сухите и твърди зрънца се нуждаят от дъждовна вода, за да имат силата да излезнат навън от твърдата си защитна обвивка и да поникнат. С други думи - „чрез мекото се преодолява твърдото“ (това е известен афоризъм в древен Китай - мекото тук е водата, а твърдото - обвивката на зърната). „Всички зърна се събуждат през периода на дъжд за плодородие“ 雨生百穀. Това показва, че валежите през тези дни са изключително важни за  растенията. От съществено значение е и за нас, хората, тъй като се нуждаем да хидратираме тялото, а също и да освежим и изчистим ума. Древната поговорка гласи: „дъждът през пролетта е толкова скъпоценен, колкото и олиото“ 春雨贵如油.


    В традициите на Китай, Корея и Япония сега е идеално време за пиене на зелен чай. Пресните листенца на зеления чай сега са особено ароматни, богати са на витамини и аминокиселини, помагат на тялото да се пребори с патогенната горещина, влага и отрови, подобряват състоянието на очите и кожата.

    От друга страна, честите дъждове могат да доведат до натрупване на патогенна влага в организма. През това време на годината прекалената влага в комбинация с активизирането на енергията на черния дроб и жлъчката водят до склонност към кожни обриви, алергии, отслабване на апетита, тежест в тялото. Ако човек не умее да се балансира вътрешно, лесно може да проявява гняв и раздразнителност.

    Понеже в България трудно може да се намери хубаво качество зелен чай, може да си правите други чайове със сходни действия. Например, сега са особено подходящи чай от маточина или чай от рози.

    Нека се наслаждаваме на пролетта, да поддържаме ведро и спокойно настроение и да вярваме в лечебната сила на природата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар