понеделник, 3 май 2021 г.

Билката хотуния - откъс от книгата "Пътуване из магичния Китай"

 откъс от новата книга на Ани Пешева 

"Пътуване из магичния Китай"

* * *




На много места в Китай вирее една уникална билка – хотуния (Houttuynia cordata), позната на Запада като растението „хамелеон“. На китайски се нарича юй син цао
鱼腥, което буквално означава „билката със смрад на риба“. Действително мирише силно на развалена риба, но пък е прекрасна билка и храна. В Ичан се среща в изобилие. Навсякъде я има – по дворовете, в полетата и горите. В България може да си я купите от разсадници за няколко лева.  Така и аз успях да се снабдя с хотуния[1] и сега си я развъждам на балкона. 

Листата на хотунията се приготвят овкусени на салата или пък бързо задушени. Няма да забравя превъзходния вкус на хотунията когато за първи път я опитах, сготвена от безсмъртната Хъ – една будистка монахиня от град Юеян. За нейната интересна история ще ви разкажа в отделна книга.

хотуния Houttuynia cordata 
Салата от корени на хотуния е домашно ястие, но се предлага и в изисканите ресторанти в Ичан.  Някои китайци обичат да се шегуват, че това е може би най-безвкусния зеленчук, но след това веднага добавят: „и колкото повече го ядеш, толкова повече ти се услажда!“. И действително е така. Опиташ ли веднъж хотуния и вече няма как да не ти хареса! Почти веднага след като хапнеш започваш да усещаш как тялото се изпълва с полезни компоненти и сякаш придобиваш повече сила. Усещаш, че си по-здрав. Според китайската медицина листата и корените на  хотунията имат свойството да прочистват патогенната горещина и отровите, да премахват отоци и слуз, спират кашлица и диария, укрепват храносмилането и регулират имунната система, лекуват бронхит и пневмония. В Китай това е една от билките, които се използват често по време на грип и вирусни епидемии, заради доброто ѝ антивирусно действие. Ето защо често я има в състава на различни противогрипни билкови лекарства.

По време на епидемията с коронавирус в Хубей цял Китай се мобилизира и започна да изпраща помощи на хората в Ухан. Кой с каквото може да помогне – парични средства, лекарства и билки, медицински предпазни средства и всичко, което е необходимо. От съчуанския град Шъфан изпратиха 3 тона прясна хотуния, която бе разпределена по хранителните магазини в Ухан. Целта беше ясна: взимайте си хотуния и си я гответе, за да се изчистите от вируса! Който иска – да я прави на прясна салата, а който иска – в готвени супи, ястия или на чай.

Важно е да се отбележи, че хотунията е спасила живота на много японци от радиацията след атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки през 1945 г. Оцелелите хора, наричани „хибакуша“, пиели чай от хотуния и си слагали лапа от листата ѝ върху раните и изгарянията по тялото. На японски език хотуния е докудами – „билката, която извлича отровите“. Другото ѝ японско название е „десетте билки“ 十药, означаващо, че лечебният ефект на тази билка е колкото на десет други билки взети заедно. Японците я събират на букети и ги окачват да се сушат на сянка. След като хубаво изсъхнат, листата на хотунията вече няма да излъчват толкова остра миризма и запарката от тях ще е приятна за пиене. В много магазини и супермаркети в Япония продават сушени листа от хотуния (докудами) за чай.



[1] Хотунията на български често неправилно се изписва „хутиния“.

* * *  

"Пътуване из магичния Китай"

Цена: 22 лв.
Отпечатана на луксозна хартия и с над 40 цветни страници!

 
                 За поръчки:

                   тел. 0899799638    hanlin_academy@yahoo.com
                   Ани Пешева, изд. Ханлин 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова книга "ПЪТУВАНЕ ИЗ МАГИЧНИЯ КИТАЙ"

Великият Фан Джунйен - откъс от книгата "Пътуване из магичния Китай" 

1 коментар:

  1. Здравйте г-жо Пешева. Казвам се Николай. Присъствал съм на презентации на ваши книги. Отдавна искам да ви попитам за съвет, къде в София могат да се посещават качествени курсове по чигун или лечебно тайчи (ако има такъв термин). Много се притеснявам да не попадна на некомпетентни хора и да изгубя скъпоценно време. Не мога да намеря никакви ваши контакти. Ако случайно нямате против да ми помогнете, ще се радвам - info@ncheltsov.com

    ОтговорИзтриване