четвъртък, 8 октомври 2009 г.

Японски нокът - важна билка против грип



друго название: орлови нокти (трябва да се разграничава от друга билка - Астрагал - със същото название)
Научно название: Lonicera Japonica
Английско название: Honeysuckle
Китайско название: дзин ин хуа 金银花



Това е широкоизползвана билка в Китай за предпазване и лечение на грип и вируси.

Още преди 3000 години китайците са открили полезните й свойства. Научно доказано е, че японският нокът предпазва и лекува грип, пневмония, тумори, регулира кръвната захар, понижава телесната температура, опазва черния дроб, помага за отслабване. Лекува хроничен колит, остър нефрит, мастопатия, болести на горните дихателни пътища, болни сливици.

Японският нокът притежава сладък вкус и студена енергия. Влиза в меридианите на белите дробове и стомаха. Прочиства горещината и отровите, действа противомикробно и противовъзпалително.



Трактатът по фитотерапия „Шън нун бън цао дзин” я определя като висша и ценна билка.

В „Материя медика” китайският лекар Ли Шъджън пише: „Цветовете от нокът противодействат на всички отрови, затова могат да лекуват отравяния, разсейват застоя на кръв и активизират енергията и кръвта. Ако често се пие на запарка, може да излекува синдром на недостиг и да прогони патогенния вятър, а също и да удължи годините и живота”.

Прилага се като лекарство, чай, храна, напитка, козметичен продукт. Може да се приема често за предпазване от вируси и вредни бактерии.

Продава се в китайските магазини в сушен вид за чай.



А в Китай дори произвеждат готови напитки от японски нокът:




Дори правят лечебен оцет от японски нокът:



Едно от най-добрите качества вирее в околия Фънчю, провинция Хънан. Там се намира и най-голямата плантация на японски нокът в Китай и в света.



Ани Пешева
Академия Ханлин

Няма коментари:

Публикуване на коментар