неделя, 25 октомври 2009 г.

Император Йон Джън и астрологията



Император Йон Джън 雍正 (13.12.1678 – 8.10.1735) от династия Цин в Китай е имал голяма страст по отношение на китайската астрология (методът на 4-те стълба на съдбата) и гадаенето по Книгата на промените И Дзин.



Той често проверявал хороскопите по метода на 8-те йероглифа на неговите държавни чиновници и генерали. Анализирал какво е положението при техните индивидуални 10-годишни цикли и дали те са силна или слаба личност според хороскопа. Когато някой висш чиновник се разболеел, император Йон Джън правил астрологически изчисления, за да проследи как ще се развие болестта. Всички изчисления и хороскопи той извършвал сам.

Когато трябвало да вземе важно решение за назначаването на нови чиновници и генерали да отидат на важни мисии по различните краища на страната, той първо проверявал не техните заслуги, опитност и нива на познание, а се интересувал първо от техните 8 йероглифа (четирите стълба на съдбата): дали данните в хороскопите им са подходящи за дадената мисия, дали има наличие на стълкновение (опозиция)или съединение (съвпад) на знаци между техните хороскопи и географската посока на мисията; има ли знаци в астрологичните им карти, че въпросните личности могат да се разбунтуват срещу него; дали съществуват комбинации на знаци и хармонични аспекти между неговия хороскоп и този на чиновниците.

В историята на Китай по времето на всички династии в императорския двор е съществувал специален отдел на астролозите. Ала император Йон Джън е един от малкото императори, които лично са се занимавали с астрологични изследвания.

Император Йон Джън в даоски одежди (вдясно)


Annie Pecheva
Hanlin Academy

Няма коментари:

Публикуване на коментар