четвъртък, 21 юли 2011 г.

оризови сладки с цветя по корейски


    В Корея има красива традиция да се правят оризови сладки с ядивни цветя - "хуаджеон" 화전.


   Приготвя се тесто от оризово брашно, вода и захар (или мед), оформят се малки кръгли палачинки, върху които се залепват свежи листа и ядивни цветя - азалея, цвят от череша, праскова, теменужка, хризантема, форзиция, листа от глухарче, хризантема и др. След това леко се запържват в тиган с малко олио. 

Според обичая жените отиват на пикник в природата, близо до някоя река или извор и там всички заедно приготвят хуаджеон.



 


  Настъпи ли пролетта, на 3-ти лунен ден на трети лунен месец (обикновено през април) се хапват оризови сладки с цвят от азалея и се пие сок от китайски лимонник с мед.


В началото на лятото се приготвят сладки с цвят от роза.


А през есента, на 9-ти лунен ден на 9-ти лунен месец се хапват оризови сладки с цвят от хризантема и се пие чай от хризантема.




 


   Действително тези сладки са изключително красиви и с изтънчен лек вкус. 
Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар