четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Начало на зимата - ли дун

Настъпи най-точното и подходящо време в годината за тонизиране на организма - краят на есента и началото на зимата. Според чигун и китайската медицина, сега е моментът да взимаме храни и билки, които укрепват и тонизират енергията. Например - жен шен, корен от клинавиче (Астрагалус Мембранеоус, расте и в България), корен от салвия, плодчета от мерджан, сибирски женшен, корен от родиола и т.н. Но те трябва да се взимат по малко, да не се прекалява с тях, иначе ще се стигне до натрупване на вътрешна горещина в тялото.

На 7 ноември, китайския календар отбелязва настъпването на зимата. Тогава започва сезонът "НАЧАЛО НА ЗИМАТА" Ли дун 立冬 (в Китай годината се дели на 24 мини-сезона). На тази дата Слънцето се намира на 225° по еклиптиката.



В Китай казват, че денят, предшествуващ "Началото на зимата" (тази година това е 6 ноември) е дисхармоничен ден на сравнително по-рязка енергийна смяна от есен към зима и се смята за ден на раздяла, нестабилност, хаос и трудности. На този ден лесно стават катастрофи и инциденти, хората са психически неуравновесени, човек по-лесно се разболява, не е благоприятно на този ден да има полови контакти. Като цяло на 6 ноември трябва повече да внимаваме. Да се обличаме топло, да се пазим от настинки.

От друга страна, 7 ноември, в деня на НАЧАЛО НА ЗИМАТА, енергията в природата е много силна и е изключително полезен ден за медитация. Въобще 3 дена преди и след 7 ноември енергията в Пририодата се увеличава и активизира жизнените сили у човека. Важно е да се използва времето за повече медитация.

Традициите повеляват в деня на Началото на зимата да се ядат пелмени - едно от любимите ястия на всички китайци. Затова и съществува народния израз "В Началото на зимата да се тонизираме за зимата, да напълним празната уста" (ли дун бу дун, бу дзуей кон 立冬补冬,补嘴空).



Ето някои идеи за здравословен начин на живот през зимния период:

* През зимата се пазете от вятър и мъгла. В Китай има такъв израз:
"При вятър не се тренира,
при дъжд се тренира,
при мъгла не се тренира,
при сняг се тренира
."
Тук се има предвид хората, които тренират и правят упражнения сутрин рано навън в паркове и градини (това е доста разпространено в Китай). Мъглата носи мръсотии и вируси, а зимният вятър е студен и човек лесно настива от него. Но лекият дъжд и снегът са благотворни, защото са богати на аерони и освежават.

* През зимата кръвното леко се увеличава и болните от хипертония трябва да взимат повече предпазни мерки. Забелязано е, че през зимата се увеличават болестите на сърцето, мозъка и кръвоносните съдове. Редовното трениране на мисловното упражнение по чигун, както и честото използване на подходящи храни за регулиране на дейността на сърцето, кръвта и енергията, ще
помогнат да се поддържа баланс в тялото.

* Полезно е през зимата да се прави баня на стъпалата. В Китай съществува поговорка: "Ако през зимата се мият стъпалата с топла вода, тогава дантиен ще бъде също затоплен". Въобще, ако температурата на стъпалата е под 22 градуса, се нарушава цялото кръвообращение и човек усеща дискомфорт. Затова трябва да се носят топли обувки и често да се прави топла баня на стъпалата. Както казват китайците: "Богатите пият билкови тоници, а бедните - често си мият стъпалата" 富人吃补药,穷人常洗脚.

* Зимата е важен сезон за хората с наднормено тегло - сега е време да контролират количеството на храната. За тях е важно да взимат по-лека храна. Особено вечерно време да намалят обема на храната. Иначе, лесно ще се напълнее през студеното време.

* Тонизирането на организма през зимата е инвеститция в здравето. Особено подходяши са мерджан (лициум), китайски лимонник, салвия(градински чай), жен шен, корен от клинавиче. Но това не означава всеки ден да взимаме голямо количество от тези продукти (ще се претонизираме!). Най-добре е 1-2 пъти седмично.

* Гледането на цветя у дома през зимата е особено благотворно за психиката. Цветята превръщат зимата в "малка пролет" у дома.

* Настроението и психиката през следващата година зависят от това как сме регулирали емоциите си през зимата. Затова е изключително важно да се поддържа здрава психика, положителни мисли и добро настроение.


Ани Пешева
Академия Ханлин

2 коментара:

  1. Здравей, Ани!

    Тъй като тази година 2011г. ни прехвърляш към статията ти от 2009г. датите, които си посочила в нея, остават ли същите и за настоящата 2011г. или има изместване?

    Поздрави, Данчо

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Данчо!

    Тази година Начало на зимата се пада на 8 ноември.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване