четвъртък, 5 ноември 2009 г.

Китайски билки против свински грипДнес получих имейл от моя добра приятелка, която пише:

"Във вестник Стандарт от 4.11.2009 г. на 8 стр. има статия с голямо заглавие "КИТАЙСКО ЧУДО ПРЕСИЧА ГРИПА - Хапчето лекува за 3 дни". Накратко цитирам:
"Нашенци луднаха по чудодеен китайски лек срещу свинския грип. От вчера не са спрели да ни питат за лекарството, а ние не знаем нищо за него, съобщиха аптекари пред "Стандарт". Оказа се, че в Китай са пуснали хапчета, които изправят болния на крака само за три дни...".
Имаш ли някаква информация по въпроса, защото ми се струва, че лекарството е изключително ефективно и дали може да са го внесли в китайските магазини в София?"

Поразрових се из китайското интернет пространство и открих информация за въпросния лек. Ето, тук превеждам рецептата и я споделям с всички вас:

* * *

На 30 октомври 2009 г. Пекинското управление по китайска медицина обяви ново китайско лекарство на билкова основа за предпазване и лечение на свински грип (АH1N1). Лекарството е известно под името "Рецепта № 2 за деца против грип" (ар тон чин ган ар хао фан) 儿童清感2号方.

Всъщност, тук не става въпрос за лекарство под формата на хапчета, а за рецепта от сушени билки, които може да се закупят от аптеките и после всеки сам трябва да си приготви в къщи. В Китай това е традиция и много хора разбират от изкуството на приготвяне на билковите отвари, съобразявайки се с изискванията на варене на различните билки. Някои билки се варят по-дълго време, а други се добавят по-средата или към края.

Ето и самата рецепта:

1. печен корен от ефедра
(Ephedra sinica) ма хуан 炙麻黄 - 3 г
2. кайсиеви ядки (Prunus armeniaca) син жън 杏仁 - 6 г
3. суров гипс (Gypsum fibrosum) шън шъ гао 生石膏 - 15 г
4. анемарена (Anemarrhena asphodeloide) джъ му 知母 - 6 г
5. цвят от японски нокът (Lonicera Japonica) дзин ин хуа 金银花 - 10 г
6. корен от репей (Arctium lappa L.) ню бан дзъ 牛蒡子 - 6 г
7. джъдзянска фритилария (Fritillaria verticillata Willd.) джъ бей му 浙贝母 - 6 г
8. корен от скутелария (Scutellaria baicalensis Georgi) хуан чин 黄芩 - 9 г
9. стръкове от тръстика (Phragmites communis Trin.) лу гън 芦根 - 15 г
10. стръкове от едногодишен пелин (Artemisia annua) чин хао 青蒿 - 10 г
11. сладък корен (Glycyrriza Glabra L.) шън ган цао 生甘草 - 3 г

Начин на приготвяне:
Билките (с изключение на гипса и пелина) се накисват в студена вода за 30 минути в глинен или порцеланов съд за варене. Нивото на водата трябва да бъде 3-4 см над билките. В отделен съд първо се вари гипса за 15 минути. После отварата с гипса се прибавя към другите билки и всичко се вари в продължение на 20 минути. След това се добавят листата от пелин и всичко се вари още 10 минути. Пие се отварата след като се охлади малко.

Начин на използване:
Отварата е около 200 мл. Разделя се на две дози по 100 мл. При по-тежко болните се пие по 1 доза през 6 часа. За малки деца, под 7-годишна възраст дозата е наполовина.

Зам. директорът на Пекинското управление по китайска медицина г-н Ту Джътао твърди, че някои пациенти се излекуват само за един ден, докато при други пациенти е нужно да пият отварата в продължение на два или три дена. Обикновено до три дена спада температурата. Тази рецепта е добра за опазване на белите дробове.

Една отвара от новото лекарство се използва за 1 ден. Цената й е между 6 и 10 юана (между 1 долар и 1 евро). Разликата в цената се определя в различните аптеки, в зависимост от качеството на използваните билки. В една аптека може да предлагат ефедра от по-обикновено качество, а в друга аптека - от много по-високо качество. В Китай билките се определят според специални критерии: на кои места са расли, в кой сезон и кога точно са брани и т.н.

За съжаление не може да намерите всички съставки в китайските магазини в България, но може би само част от тях. За една билка съм сигурна, че я продават в малкия китайски магазин "МИНГ ЛОНГ" на ул. Цар Самуил 113 (до Женския пазар) - японски нокът. Миналият месец специално писах за нейното лечебно действие при грип: Японски нокът - важна билка против грип

А други четири билки се срещат в България - тръстика, пелин, сладък корен и репей. Но те не са достатъчни, за да се изпълни горепосочената рецепта.

Между другото, в Китай, Япония и някои други страни използват коренът от репей като храна и го продават в супермаркетите. Готви се като морковите. Защо това да не стане някой ден и в България!?

Що се отнася до сладкия корен, в българските билкови аптеки обикновено продават само стръкове от сладък корен, докато в китайската медицина използват най-вече корените му.

корен от ефедра (Ephedra sinica)
Влиза в меридианите на белите дробове и пикочния мехур. Лекува грип, настинка, главоболие, болести на белите дробове и др. Използването на ефедра трябва да бъде под лекарски контрол, защото води до странични ефекти - високо кръвно, сърцебиене и др.Кайсиеви ядки Armeniaca vulgaris Lam.
Спират кашлицата, премахват патогенната влага, успокояват астма, смазват червата. Притежават противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.Гипс Gypsum fibrosum
Влиза в меридианите на белите дробове и стомаха. Прочиства белите дробове, прочиства патогенната горещина, премахва отровите, спира болката.Анемарена Anemarrhena asphodeloide
Влиза в меридианите на белите дробове, стомаха и бъбреците. Прочиства патогенната горещина, създава телесни течности, смазва сухотата. Използва се при лечение на вирусни грипни заболявания, висока температура, възпаления на дихателните органи, силна жажда.Японски нокът Lonicera Japonica
Лекува фебрилни болести, прочиства горещината, отровите и възпаленията.Корен от репей Arctium Lappa
Влиза в меридианите на белите дробове и стомаха. Прочиства патогенната горещина, премахва отрови, отпушва енергията в белите дробове, прогонва патогенния вятър. Лекува грип, болно гърло, мокра кашлица, кожни болести и др.
Фритилария Fritillaria verticillata
Влиза в меридианите на белите дробове и сърцето. Прочиства патогенната горещина, спира кашлицата, лекува пневмония.
Скутелария Scutellaria baicalensis Georgi
Влиза в меридианите на белите дробове, жлъчката, далака, стомаха, дебелото черво и тънкото черво. Прочиства патогенната горещина и отровите, лекува белите дробове, сваля високата температура, спира кашлицата.Корен от тръстика Phragmites communis Trin.
Влиза в меридианите на белите дробове и стомаха. Прочиства патогенната горещина, лекува грип и фебрилни болести, създава телесни течности, утолява жаждата. Има диуретично действие.Пелин Artemisia annua
Влиза в меридианите на черния дроб и жлъчката. Лекува грип, патогенна влага и горещина, възпаления, хепатит, мастит и др.Сладък корен Glycyrriza Uralensis Fisch.G.Glabra L.
Влиза във всички 12 енергийни меридиана, но най-силно влияние има върху меридианите на белите дробове, сърцето, стомаха и далака. Прочиства патогенната горещина и отровите, регулира потока на енергията, регулира действието на другите билки, спира кашлицата и премахва патогенната слуз.


Ани Пешева
Академия Ханлин

Няма коментари:

Публикуване на коментар