неделя, 14 март 2010 г.

Су Дунпо

Според легендите, известният китайски поет, чигунист и кмет на гр. Ханджоу - Су Шъ (08.01.1037 г. - 24.08.1101 г.), известен още под псевдонима Су Дунпо, веднъж се срещнал с един дълголетник и го попитал каква е тайната на здравето и дълголетието му, а той му отвърнал с четири изречения:

На безгрижието гледам като на ценност;
Ранното лягане вечер е богатство;
Ходенето е моята кола;
Леката храна без преяждане е моята радост.”

Безгрижие – това е баланс на емоциите, без стрес, без да се месиш в делата на другите, да се чудиш и любопитстваш; това е и баланс на мисълта, баланс на дейностите, баланс в живота.

Ходенето е моята кола.” В Китай - и сутрин, и вечер, и следобед, по всяко време – кой когато може, много хора правят едно упражнение, което е известно и в други страни на Изтока. Това упражнение се нарича „бързо ходене с големи крачки”.       
   Ето как се изпълнява: с изправен кръст се правят големи крачки напред. Скоростта е малко по-бърза от нормален ход. Ръцете може естествено да се размахват напред-назад. Какъв е ефектът от това „бързо ходене с големи крачки”? То помага да се активизира кръвообращението по всички кръвоносни съдове от кръста надолу до стъпалата, а оттам по меридианен път се повлиява проходимостта на енергията във всички органи и системи в цялото тяло.


    Су Дунпо е и голям естет и обръща внимание на фъншуей в околната среда, както и на положителната сила и енергия на растенията и дърветата. Той пише: „Мога да ям без месо, но не мога да живея без бамбук”. С други думи, полезно е да се живее близо до гора, например, близо до бамбукови дървета, близо до борове, които имат свойството да прочистват патогенната горещина, да регулират емоциите и стимулират човек по-лесно да навлезе в състояние на медитация. Всички видове дървета и растения имат своя специфична енергия и влияят благотворно върху човека.
















Ани Пешева

Сподели във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар