събота, 19 юни 2010 г.

Лятното слънцестоене и енергията

 
    На 21 юни е лятното слънцестоене. Енергията в природата е много силна тези 3-4 дена преди и след слънцестоенето. Това е важно време за медитация и релаксация. Не случайно в древен Китай хората са спирали работа за три дена по време на лятното слънцестоене.

   Лятното слънцестоене представлява важно време в годината, когато Ян енергията се трансформира в Ин. Ето защо денят, предхождащ лятното слънцестоене (20 юни) се смята за не много стабилен от гледна точка на чигун.

   И Дзин хексаграмата, която е свързана с лятното слънцестоене е Гоу 姤  "Среща" (хексаграма №44).


    В тази хексаграма има 5 пъти Ян и един път Ин. Ян енергията в природата започва да отслабва, докато Ин енергията (представена от прекъснатата черта) - да се увеличава.
    Според системата чигун определени енергийни точки съответстват на различните периоди в годината. Лятното слънцестоене съответства на точката бай хуей. 百会 на върха на главата. По това време на годината бай хуей естествено се отваря и енергията там е много силна и активна.
   В периода от зимното слънцестоене до лятното слънцестоене енергията се изкачва по задния среден меридиан ду май 督脉 по гърба на тялото. Сега, по времето на лятното слънцестоене, енергията се концентрира на най-високото място на тялото - точката бай хуей. Сега са най-дългите дни в годината. След лятното слънцестоене дните стават все по-малки и Ян енергията ще намалява, докато Ин ще се увеличава.

 Китайски астрономи изчисляват лятното слънцестоене

  Честито лятно слънцестоене на всички!


Ани Пешева
Сподели във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар