сряда, 25 август 2010 г.

Ароматерапия за себе си

13 НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ЧИГУН 
„ЧОВЕК  -  ЗЕМЯ   - КОСМОС“
22-25 юли 2010 
 АРОМАТЕРАПИЯ ЗА СЕБЕ СИ 

д о к л а д
от   
Росица Бакалова,
практикуваща чигун от 1995 година;
ароматерапевт, член на IFA (London); 
рейки мастер;  майстор по козметика 
и масаж към Камарата на занаятчиите, София
            
                            Уважаеми колежки и колеги, уважаеми гости,
         Искам най-сърдечно да благодаря на Ани Пешева за организирането на тази голяма и широкоспектърна конференция, на която можем да се срещнем и да обменим ценен опит в областта на енергийните практики. И да изразя общото пожелание за много радост, здраве и прекрасни реализации в този живот на Ани, Вито и таткото на Вито! Много любов и много светлина по вашия път!

         Моята тема е АРОМАТЕРАПИЯТА или още както й казват АРОМОТЕРАПИЯТА или АРОМАТОТЕРАПИЯТА, която е свързана с енергийните практики за изчистване (освобождаване от ниски енергийни модели) и зареждане (акумулиране и запазване на благоприятни за човека енергии). 

         Искам да споделя с вас някои лесни и приятни техники, базирани на употребата на естествени етерични масла от български билки и растения.

        Ароматерапията е част от комплементарната медицина, която човечеството използва от много отдавна – в древни писмени и археологически паметници ще намерим доказателства за употребата на аромати при различни обстоятелства – при болест, при ритуали, при магии и т.н. Дори съвременните религии прибягват до допълнителни средства като окадяване с тамян, ръсене с босилек, възлияние на благовония и др., чиято употреба цели повдигане на вибрационното ниво на участващите, концентриране на молитвената енергия с цел връзка със съответния егрегор. Тоест, вече хилядолетия ароматите служат като помощно средство за връзка с по-висшите измерения. Защо и ние да не се възползваме от тези възможности?

         За нас, занимаващите се с енергийни практики, в новите условия от Ерата на Водолея, е особено важно да се справим ПЪРВО СЪС СОБСТВЕНАТА СИ ЕНЕРГИЙНА ХАРМОНИЗАЦИЯ, за да можем да продължим развитието си, съгласно изменящите се външни условия на нашата планета и в Космоса (сгъстено физическо време, нови енергийни модели или решетки за човечеството, повишени космически излъчвания или с една дума: по-висока природна вибрация на света около нас!).

         Вие знаете, че който не успее да се адаптира към новия ритъм и излъчване на Слънцето, Земята и Галактиката, си отива от тук, приключва земният му път.

         Искам да вметна и още една важна забележка.
         В Ерата на Рибите беше позволено на лечителите да преработват част от ниските енергии на пациентите с цел човекът да може да продължи развитието си тук, на Земята, обаче сега, в Ерата на Водолея, ВСЕКИ ЧОВЕК Е ДЛЪЖЕН САМ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТТА за своите чувства, мисли, думи и дела! И да не разчита и се опрадава с “некадърността“ на лекаря или лечителя! С други думи, лечителите и медиаторите НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ МЕСЯТ В ЛИЧНИЯ ИЗБОР НА ПАЦИЕНТА,   нямат право да поемат неговия товар, карма, уроци  Много прекрасни лечители си отидоха, защото от жалост, от състрадание, нарушиха това правило...

         Разберете ме правилно, няма болести и диагнози, има НЕДОСТИГ НА ОПРЕДЕЛЕН ВИД ЕНЕРГИЯ или ИЗЛИШЪК НА ДАДЕНА ЕНЕРГИЯ! Това е нарушение в енергийния обмен или баланс на конкретния човек

         Ето защо ние, събралите се тук, в Родопите, се стараем да предложим различни помощни технологии за балансиране на вътрешните енергии на желаещите да се излекуват по природен начин. Но изборът остава личен, техен, дали ще ги употребят или отхвърлят!
         
         В българския език есенциите от растения (корени, кора, стъбла, клонки, цветове, семена) се наричат много правилно  ЕТЕРИЧНИ МАСЛА. Защото те работят на етерно ниво: добавят в нашата аура липсващите вибрационни спектри и ни лекуват по този начин. Човешкото тяло, както е известно, е създадено самовъзстановяващо се (стига да не му пречим обаче!).

         В този ред на мисли, терапията с аромати от растения и смоли е една от най-приятните терапии за хората. И една от най-ефективните, ако употребим наистина естествени благоухания, а не фалшиви, получени по химически път есенции. В едно натурално етерично масло има над двеста установени различни химически съединения;  и още много други, които не подлежат на определяне поради нищожното си количество, но именно те придават неподражаемия характер на истинското масло!

         Много е трудно да се опише характерът или дори ароматът на едно масло, дори от едно и също растение, от една и съща нива, от една и съща година, но различна реколта! Можем да го почувстваме! Думите не могат да предадат усещането и разбирането, хармонията между нас. Нека кажем точната дума: УНИКАЛНОСТТА – както на растението, така и на човека, който влиза в контакт с него, така и уникалността на момента, когато тази реакция протича. 

         Ефективността на етеричните масла се дължи именно на тяхната намеса на фино ниво в хармонизацията на етерното тяло на човека, а чрез него се повлиява и по-плътното - физическото тяло. Благоуханието на земните растения е един от начините за възстановаване и лечение на съвременния хомо сапиенс. 
 
         Естествените аромати на билките и цветята се запазват по различни начини: най-често чрез водно – парна дестилация на дрогата; чрез накисване; чрез пресоване – за цитрусовите етерични масла; чрез екстракция с химически вещества и разтворители и др. методи. Целта е да се запазят цялостните качества на билката. 

         Искам да подчертая, че всяко диво растение на Земята  притежава пълен набор от енергии и качества, защото е хармонизирано изначално от Общия ни Създател. В него има и Ян- и Ин-качества, поради което често ще видите в описанието на етеричните масла, че те лекуват противоположни аспекти, на пръв поглед антагонистични.
         Примерно: дадено етерично масло има тонизиращо действие, а също така е посочено и успокояващо действие. Написаното е вярно! Всичко зависи от дозата. Обикновено 1-2 капки успокояват, а 5-7 капки тонизират, докато при 10-12 капки вече заболява главата и се проявяват неприятни последствия – алергии, прилошаване, загуба на съзнание, аборт и др.

         Тъй като етеричните масла са много силни субстанции при употреба следва да се разреждат в НЕРАФИНИРАНИ РАСТИТЕЛНИ МАСЛА, СТУДЕНО ПРЕСОВАНИ. Рафинираните масла не стват за лечебни цели! Ще посоча някои общоприети дозировки при употребата на натурални етерични масла:
- 1-2 капки – слагат се върху салфетка или върху дланта – вдишване за бърза помощ;
- 3-5 капки – за разреждане в  растително масло за масаж на цяло тяло;
- 3-5 капки -  за слагане във водата на арома-лампата –за изпарение в помещение;
- 7-9 капки – предварително разбити в някаква течност  –за вана.

         НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ИНХАЛАЦИИ! Твърде опасна практика е да се правят инхалации с етерични масла – една такава инхалация се равнява по сила на венозна инжекция! Инхалации се правят само с билки! Освен това капчиците неразредени масла  причиняват микро-изгаряния в хранопровода. Ето вижте какво прави едно масло: 
Фотографията не е красива, но е впечатляваща, нали? Винаги я показвам на курсистите ми, когато обяснявам, че етеричните масла не са за вътрешна употреба. За 10-15 минути се получава такъв ефект!
        Много погрешна информация битува в интернет-мрежите, а така също и в някои специализирани издания относно оралната употреба на етеричните масла. Считам, че това е некоректна, вредна информация и реклама.

         Етеричните масла са много „впечатлителни“ субстанции – проникват във въздуха дори при затворени тапи на шишенцата! Ароматизират всичко наоколо. И съответно поемат чужди миризми. Примерно: изваждате сиренето от хладилника – а  то ухае на рози! Или пък маслото в шишенцето започва да мирише на ... пържени кюфтета! Ето защо ви съветвам, ако държите масла  (цитрусови, от семейство борови), в хладилник, увивайте ги в станиол – алуминиевото фолио не пропуска фините еманации. И маслата остават годни за употреба.

         Относно съхранението на етричните масла е важно:
1.     да се съхраняват в тъмни на цвят стъклени , керамични или алуминиеви съдове;
2.     много добре запушени, не с коркови, нито пък с каучукови тапи;
3.     на студено място;
4.     не се излагат на слънчева светлина, защото се развалят;
5.     съхраняват се без достъп на въздух в съдовете (възможно най-малка контактна повърхност) – желателно налети догоре в шишенцата;
6.     далече от огън, от топлина и от светлина ;
7.     далече от достъпа на деца;
8.     етикирани надлежно - наименование на маслото, произход, процентно съдържание, срок на годност и др.

Относно избора на етерично масло.
     В различни периоди от живота си ние се нуждаем от различни енергии. За да се ориентираме какво етерично масло да употребим в даден момент, можем да си послужим с най-верния ни ориентир, даден от природата: НАШИЯТ НОС! Той е много фино сетиво и никога не би ни подал неверна информация. Ако едно масло или комбинация от масла не ви харесва, не я употребявайте! Вашият организъм няма нужда от този тип енергия. 

     Друг начин е нашата интуиция - обикновено първото шишенце, което грабнете от набора масла, това е точно вашето (без да четете надписа или да го избирате поради шарения етикет).

     Можем да ползваме нашите фини сетива – чувствителните хора винаги могат да почувстват кое шишенце ги привлича и кое ги отблъсква или е неутрално.

     Друг начин е да измерим с махало по радиестезичен път кое е нужното лечебно средство в момента. 

     И на последно място може да опрем на нечий авторитет. Някой честен човек желателно. Или специалист по ароматите - с практика.

     И така,  ЕНЕРГИЯТА НА АРОМАТА може да достигне до нас по различен път и  да повдигне вибрациите т.е. да ни излекува неусетно:

     1. Чрез употреба на билки  в сух видвъзглавнички, торбички в шкафовете, красиво аранжирани букети на подходящи места. Аз лично имам такава възглавничка, с която спя вече 3 години (не съм сменяла билката вътре през това време). Специално я донесох тук, за да почувствате и вие как прекрасно работи такова обикновено средство!(Възглавничката се дава на публиката, за да я разгледа и усети.) Имам и още една, напълнена с планинско сено – тя също все още излъчва аромат! Вече четвърта година  ухае – така, че моля ви, не винаги написаният срок на годност на билката е верен! Трябва да призная, че дори не съм аз брала билката, а я купих от билкова аптека в столицата. Но с много любов и благодарност я положих във възглавничката. Защото уханието ми носи радост и ме пренася в по-хармонични светове.

     Сухият аромат на мащерка, мента, маточина, лайка, копър, теменужки, лавандула, липа и много още други билки много помагат за добър сън, прогонване на страхове, стрес, нощни кошмари. Изключително ефективно средство! Просто опитайте.

     Можете да потърсите билков аромат, който ви се харесва най-много – дори сега да помолите нашите билкари тук да ви разрешат да подушите техните билки, а когато си изберете, да ви кажат какво се лекува с тях. Сигурна съм, че вашите сетива ще ви подскажат най-правилното решение.

     2. Чрез изгаряне на билки и окадяване – кадилницата следва да бъде порцеланова или глинена, за да съхранява по-добре енергията. Нали знаете, че най-вкусните гозби се готвят в глинени съдове! Защото елементът Земя притежава  запазващи свойства. Ето, донесла съм една кадилница, за да видите как става окадяването. Първо се запалва специална таблетка въглен (продава се във всяка черква или църковен магазин) на дъното на глинения съд, и върху тлеещата таблетка се рони сухата билка или се слага тамяна. 

     Ароматният дим служи за изчистване на помещения от негативна енергия, за хармонизиране на чакри, за осветяване на предмети  и изгонване на чужди енергии от вещи.

     Каденето е прастаро средство за защита. И за профилактика. Особено добре се отразява на пространството в къщата (или в офиса), когато гостите са си отишли и трябва да възстановим уюта. Обикновено каденето се започва от прага на входната врата като се върви по часовниковата стрелка.

      Съветвам ви да го правите един път седмично или колкото пъти се наложи. Особено чувствителни са малките деца към неблагоприятните енергии, оставащи в дома след гостите. Най-често това е енергията на завистта. 

     Вижте как след едно кадене стаята ще ви се стори по-светла и приятна. Това е проста манипулация, но много ефективна. Не е сложно да се научите да я прилагате редовно. Опитайте с различни билки – хвойна, мирта, лавандула, мента, розови листенца, жасминов цвят, може да се кади със смоли от дървета и храсти.

     3. Чрез накисване на билки във:

     3.1. вода – запарка, отвара – става дума не за вътрешна употреба във вид на чай или външна - за компреси, а за поставяне на дрогата в топла обикновено вода и измиване (врати, прозорци, предмети)  разпръскване (във въздуха), поръсване (дрехи, килими). По този начин дори се пръскат дървета и зеленчуци против вредители (коприва, бял равнец, вратига и др.) в екологичното земеделие.
 
     Могат да се употребят каквито ви харесват комбинации – дори от листата на домашните ви растения (индрише, здравец, мушкато, розмарин, босилек) или дърветата от парка (кедър, бор, ела, хвойна). Водата заедно с билката очистват прекрасно помещенията от цигарен дим и освежават атмосферата. Служат за естествени освежители. Особено при астматици и хора с проблеми в горните дихателни пътища.

     3.2. спирт – спиртните разтвори са удобни за бързо изваждане на застояла, стара енергия, когато е неудобно да употребим вода за целта. Използва се енергията на изпарението (т.е. елемента Вятър). Стават за измиване на боледуващи възрастни хора, освежават и  сублимират ниски енергийни остатъци. Изтриват се чужди прибори и вещи – за дезинфекция обикновено. С енергията на Вятъра работят успешно предимно жените.

     3.3. маслен извлек – може да е с топъл извлек или студен. Това е любимият ми метод за приготвяне на лечебни масла, защото позволява да се работи с изключително чисти продукти. Резонансът при еко-продуктите е прекрасен. И позволява да сътворим точното лекарство за бърза хармонизация. Обикновено го използвам за външно мазане, за масаж, при най-различни случаи и болежки. А някоя и друга капка може да се вземе вътрешно (за разлика от етеричните масла!).

     По принцип при остри, възпалителни болести се прави студен компрес, а при хронични заболявания – топъл компрес.

     Искрено се надявам, че тук присъстващите ще си наберат подходящи билки и ще си направят великолепни лечебни масла! Те могат да се мажат само по болните места, по енергийните точки, по хода на даден нерв или върху проекциите на органите на тялото (може по различни схеми да се прилага -китайските меридиани и точки, зоните на Хед, по су-джок проекциите, по индийските чакри и нади – всички методи работят ефективно!). Служат както за превенция, така и за лечение.

     Предлагам ви да си направите топъл извлек от обикновена люцерна, натопена в нерафинирано слънчогледово олио (шарлан) или зехтин, напълнете половин буркан с билката, допълнете с олиото и оставете на сянка няколко дни, а после употребете! Вижте за какво ще ви помогне.

   Може да използвате и извлек от бял равнец! Изключителна билка! Върши работа за всичко – от напукани ръце, пети, алергии, до пресипнал глас, изважда всичко от организма. Тя е прекрасна билка на Водолея! Помага и на мъже и на жени, енергизира и чисти, повдига съзнанието и хармонизира поетапно. Силно магическа билка. Подарък от Семейството на Светлината.

     4. Чрез използване на готови етерични масла – когато нямаме нщо друго под ръка (свежа билка, сушена дрога или някакъв извлек), които, както казахме, винаги се разреждат с натурално, нерафиринрано студенопресовано растително масло (шарлан, зехтин, сусамово, бадемово, от кайсиеви ядки, от гроздове семена и др.)

         4.1. за водни процедурицяла вана; седяща вана за пикочно-половата система; частична вана –ръце, ходила.  Промивки - при проблеми с половата система и ануса. 

         Могат да се добавят няколко капки етерично масла и в козметичните  продукти - душ-гелове, шампоани, пяна за вана. 

         Правят се компреси – няколко капки етерично масло се разбиват в малко вода, намокря се кърпа и се поставя на болното място за 1-2- часа.

         Може да се използват за гаргара (лавандулово етерично масло или от чаено дърво), макар че аз съветвам гаргарата да се прави с билкови запарки (лайка, липа, мента, маточина, градински чай, мащерка и др. ухаещи подправки)!

         Внимание с цитрусовите масла, да не се употребяват, ако ще ходим на плаж или ще се излагаме на слънце! Особено вредно е фототоксичното масло от бергамот.

          Ваните с етерични масла влияят много отпускащо, помагат при стрес, при кожни проблеми, подувания, артрити, скованост, настинки. Правят се за 15-20 минути, обикновено вечер, преди сън.

         4.2. чрез изпаряване по различни методи – най-лесно и цялостно - чрез специална ароматерапевтична лампа или съкратено арома-лампа. При нея се обединяват всички елементи – елементът Земя е глинена съдинка, в нея се слага свещ – елементът Огън гори и претрансформира енергии, а елементът Вода започва да чисти – изпарява се етеричното масло, увлечено от парата, и въздухът се насища с лечебни субстанции. Отлично средство за профилактика на деца и възрастни през зимния сезон. Добре е да се редуват няколко различни масла.

         Ако няма такава специална лампа, тогава се налива вода в някаква стъклена, порцеланова или глинена паничка, капва се етеричното масло и се поставя върху работещия радиатор, за да се изпарява.

         Този метод може още да се опрости: накисва се суха кърпа във вода с няколко капки етерично масло, изцежда се и мократа кърпа се слага върху радиатора, за да се изпарява или върху въже - да съхне. Отлично средство за овлажняване на сухия въздух в отопляеми помещения зимата.

         Друг начин е да се вземе пулверизатор, да се налее вода с няколко капки масло, добре да се разтръска и да се разпръсне във въздуха. Не се пръска върху лакирани предмети и мебели.

         Когато се налага да помогнем при спешен случай, се капват 1-2 капки върху дланта или върху салфетка, разтриваме маслото и поднасяме към лицето на страдащия – така се избягват прилошавания, виене на свят, морска болест, пристъпи на паника и страх.

         Можем да налеем 1-2 капки в свещите, като внимаваме да не се запали етеричното масло.

         Друг метод е да капнем върху дървата за горене в камината по 1-2- капки масло от подходящо смолисто дърва (евкалипт, ела, бор, кедър), преди да сме я запалили. Ароматът е прекрасен.  И много полезен.

         В сауната също е желателно да употребим  няколко капки разбито етерично масло във вода и с тази смес да се обливат горещите камъни.

         Всички ние виждаме как индийските ароматични пръчици навлизат в нашия живот. Те също са вид ароматерапия. Трябва да кажа, че не всички са с добро качество, за съжаление.
        
         4.3. Искам да спомена и техническите новости в ароматрапията – има електронни уреди, лампи и ароматизатори, които се зареждат с изкуствени аромати. На пазара има и „ароматни“ флашки (ю ес би) , които аз не препоръчвам за употреба. Мисля, че коментарът е излишен.

          Изпаряването, както и разпръскването чрез спрейове на натурални етерични масла, помага при заразни болести, възпаления и болки на горните дихателни пътища, при инфекции на кожата, облекчава рани и изгаряния, ухапвания от насекоми. Придава свеж дъх на мебели и килими, дрехи. Причиства въздуха. Освен това ликвидира молците. И създава настроение за по-приятно общуване. Има още едно качество на всички масла, което е много важно – те са афродизиаци – улесняват сексуалните отношения. 

         За разтворите на етерични масла в нерафинирани растителни, студенопресовани масла (наричани последните още НОСЕЩИ, БАЗОВИ), няма да говоря, защото те са предмет на описание във всички книги по ароматерапия. Масажите с такива масла са изумително средство за възстановяване. Особено , ако са направени в серия от 5-7-9- масажа.

         И в края на доклада си искам да кажа, че благоуханията отлично се съчетават с упражненията по чигун, с енергийните практики с прана, с рейки, с използването на минерали и пирамиди, молитви и медитации, както и с различни видове лечебни масажни терапии.      
          
         Етеричните масла единствено са противопоказни на лечението с хомеопатични средства и с есенциите от Цветята на д-р Бах, тъй като блокират тяхното действие.

                          Блгодаря за вниманието![1] Вж. фотографията може да се види в сайта ми, раздел “Безопасност при употреба“:
http://www.aromaterapia-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=54Сподели във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар