вторник, 2 ноември 2010 г.

Билкова чорба за началото на зимата

 Китайска поговорка гласи: "В началото на зимата да се тонизираме за зимата" (ли дун бу и дун) 立冬补一冬.

  Как тогава да се тонизираме? Разбира се, че с храни и билки, които увеличават топлата Ян енергия в организма.


В началото и средата на ноември белите дробове и сърцето са с по-слаби функции. Добре е да се избягват горчиви и силно пикантни храни и подправки, а също и сурови храни, които създарат патогенен студ. Благоприятно е да се наблегне на храни и билки, които тонизират бъбреците. Най-подходящи са корените от жен шен, плодчетата от мерджан, корените от клинавиче (Astragalus Membranaceous), както и различните видове ядки - орехи, фъстъци, кашу и др. 

Ето една китайска рецепта за тонизиране и регулиране на тялото в началото на зимния сезон:

 РИБЕНА (ПИЛЕШКА) ЧОРБА С ЯДКИ И БИЛКИ

  В керамичен съд слагате риба или пилешко месо да ври на бавен огън за повече от един час. Още в началото добавяте и другите съставки:
- гъби черни ушички, бели ушички, ароматни гъби шиитаке (или други видове гъби, които имате);
- орехи, фъстъци, кашу, сусамено семе, кестени - (според това, което имате, но може и всичките заедно)
-  плодчета от мерджан, корен от клинавиче, плодове от хинап (китайски фурми), кора от мандарина, 1 круша;
- сол и подправки на вкус.

   Получава се вкусна и ароматна чорба с прекрасно съчетание на съставки, елементи и енергии. Хем тонизира Янската енергия, хем създава телесни течности и регулира кръвообращението.



Вегетарианците могат да направят подобна чорба, като вместо риба или пилешко сложат тофу към края, когато супата е почти готова.

Да ви е сладко! 
И честито начало на зимата!


Подробна информация за хинапа, клинавичето и други билки
ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":

Сподели във Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар