Как тогава да се тонизираме? Разбира се, че с храни и билки, които увеличават топлата Ян енергия в организма.
В началото и средата на ноември белите дробове и сърцето са с по-слаби функции. Добре е да се избягват горчиви и силно пикантни храни и подправки, а също и сурови храни, които създарат патогенен студ. Благоприятно е да се наблегне на храни и билки, които тонизират бъбреците. Най-подходящи са корените от жен шен, плодчетата от мерджан, корените от клинавиче (Astragalus Membranaceous), както и различните видове ядки - орехи, фъстъци, кашу и др.
Ето една китайска рецепта за тонизиране и регулиране на тялото в началото на зимния сезон:
РИБЕНА (ПИЛЕШКА) ЧОРБА С ЯДКИ И БИЛКИ
В керамичен съд слагате риба или пилешко месо да ври на бавен огън за повече от един час. Още в началото добавяте и другите съставки:
- гъби черни ушички, бели ушички, ароматни гъби шиитаке (или други видове гъби, които имате);
- орехи, фъстъци, кашу, сусамено семе, кестени - (според това, което имате, но може и всичките заедно)
- плодчета от мерджан, корен от клинавиче, плодове от хинап (китайски фурми), кора от мандарина, 1 круша;
- сол и подправки на вкус.
Получава се вкусна и ароматна чорба с прекрасно съчетание на съставки, елементи и енергии. Хем тонизира Янската енергия, хем създава телесни течности и регулира кръвообращението.
Вегетарианците могат да направят подобна чорба, като вместо риба или пилешко сложат тофу към края, когато супата е почти готова.
Да ви е сладко!
И честито начало на зимата!
Подробна информация за хинапа, клинавичето и други билки
ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":
ще намерите в книгата на Джао Ан "36 билки за здраве":
Сподели във Facebook
Няма коментари:
Публикуване на коментар