неделя, 31 март 2024 г.

През месец март: пробуждане на насекомите

 

От 5 март, вторник, започва 15-дневния мини-сезон „Пробуждането на насекомите“ според китайския слънчев календар. Той обозначава началото на месеца на Заека (Мао), който съответства на хексаграма 34 („Голяма сила“) в древната "Книга на промените" Идзин. „Голяма сила“ тук означава активизиране на Ян енергията. Сега всичко в природата става по-активно и расте пълно с енергия. Зимуващите насекоми се събуждат от гръмотевиците, птичките започват да пеят, а прасковените дървета - да цъфтят.

Потокът на енергията и кръвта в тялото също става по-активен. Това обаче е и период на рецидивиране на стари заболявания. Ето защо някои китайски лекари казват: „С началото на „Пробуждането на насекомите“ внимавайте за стари болести“. Навсякъде, където има блокажи в движението на чи и кръв, ще има очевидно усещане за болка. Много чести са рецидивите на артрит, ишиас, хронична кашлица и болести на жлъчката и черния дроб.
 
Времето е нестабилно и се колебае между студено и топло, а гърлото и белите дробове са по-уязвими към сухота и инфекции.
 
Не е време за силно тонизиране, а по-скоро за леки овлажняващи методи. В Китай има стара традиция да се ядат варени или запарени круши с годжи бери по време на 15-те дни на „Пробуждането на насекомите“.
 
Бъдете здрави, ведри, радостни и спокойни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар